Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) Badacsony (4) badacsony (1) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) bordogság (2) Bordogság (1) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) Cabernet Franc (4) cabernet franc (1) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) disznókő (1) Disznókő (2) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) hárslevelű (2) Hárslevelű (17) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) Juhfark (1) juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) magyarország (1) Magyarország (13) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) németország (1) Németország (2) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) Rendezvény (17) rendezvény (6) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) Syrah (11) syrah (2) Szamorodni (8) szamorodni (1) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

Légli Géza Dávid Sauvignon Blanc és Fehérboros gombaragu édesburgonya sültbe ágyazva

2012.06.11. 07:00 rszabi

 

fotó 4-k.jpgÚj és rendszeres témát szeretnék felvezetni a mai bejegyzésemmel kezdődően. 

Ez pedig: étel-bor párosításban írok majd kísérleteimről és tapasztalataimról.

Kedvelem az olyan recepteket, ahol nem csak azon lehet gondolkodni, hogy milyen bor passzolna egy adott ételhez, hanem azon is, hogy mi kerüljön bele. A mai választásom elég érdekes étel, sok különböző ízvilágot és érzetet elegyít: az édesburgonya édességét a gomba fanyarságával, a töltelék krémességét a parmezán utánozhatatlan szárazságával.

Az étel:

A serpenyőben felhevítjük a vajat, hogy a gombát átpirítsuk rajta, miközben a serpenyőt magas hőmérsékleten tartjuk. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Odatesszük sós vízbe főni az édesburgonyát is és egészen addig főzzük, amíg finom puha állagú lesz (forrás után 5-10 percig). A pirított gombát átrakjuk a serpenyőből egy tálba, majd a serpenyőbe beleöntünk és átforralunk másfél deci bort. Kb. a fele elpárologhat, ekkor hozzácsapjuk a tejszínt vagy a görögjoghurtot (a joghurtól lazább lesz a végeredmény, de kap egy enyhe savanyú mellékízt, a tejszíntől pedig krémesebb lesz) és összefőzzük néhány perc alatt. Ezután visszarakjuk a gombát a kapott lébe, és néhány percen keresztül, magas hőfokon összefinomítjuk a szószunkkal. Miután lehűlt a megfőzőtt burgonya, szeletekre vágjuk. Egy közepes méretű, lehetőleg szögletes jénai tál közepére ízlésesen beöntjük a gombaragut, majd a szélére halmozzuk a krumpli szeleteket. Megszórjuk parmezánnal és zsemlemorzsával és kb. 15 perc alatt 190 fokon, lehetőleg légkeveréses sütőben aranybarnára sütjük.fotó 3-k.jpg

A kísérő:

Ebbe az íz forgatagba kerestem valamit, amiben több hasonlóság is fellelhető. A választás ezúttal Légli Géza 2009-es Dávid Sauvignon Blanc-jára esett. Illatában a déligyümölcsök dominálnak némi száraz füves, szénás jeggyel keveredve. Szájban sok mindent ad, a krémességtől kezdődően a különleges savakon át egészen az érett déli gyümölcsökig, amit egy kevés, finoman érzékelhető mézes íz tesz még színesebbé. Pompás kísérője ennek a finom ételnek. Szép bor 6 pont (87).


Hozzávalók:

½ kg gomba
2 dl főzőtejszín vagy 3 dl görögjoghurt
1,5 dl fehérbor
50 g vaj
1 evőkanál olivaolaj
60-70 dkg édesburgonya
10 dkg parmezán
5 dkg zsemlemorzsa

fotó 2-k.jpg


3 komment

Címkék: hatpontos 2009 Légli Géza Sauvignon Blanc Bor-Étel párosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr704577716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.06.11. 07:31:31

az évnek ebben a szakában helyénvaló az édesburgonya és a gomba is- utóbbival kapcsolatban elfogult vagyok. Ki lell próbálnom a héten, nincs mese :)

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.06.11. 13:34:57

@ungert: Hajrá :)
Úgyis ahogy látom nagyon benne vagy a pinot-zásban, ahhoz meg különösen jó valami kis gombás étel.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.06.11. 13:37:48

@rszabi: így van. bár szerintem a heti pinot noir adagot ma megiszom a Drop Shopban, szóval inkább marad mellé valami fehér, az sem baj, ha balatoni.
süti beállítások módosítása