Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) Badacsony (4) badacsony (1) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) bordogság (2) Bordogság (1) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) cabernet franc (1) Cabernet Franc (4) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) Disznókő (2) disznókő (1) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) hárslevelű (2) Hárslevelű (17) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) juhfark (1) Juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) magyarország (1) Magyarország (13) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) németország (1) Németország (2) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) Rendezvény (17) rendezvény (6) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) syrah (2) Syrah (11) szamorodni (1) Szamorodni (8) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

Királyudvar Lapis Furmint 2008

2012.05.21. 20:30 rszabi

lapis_uveg-k.jpgSzerdán Királyudvar évjárat bemutató lesz, ezért felkészülés gyanánt hétköznap megnéztem, hogy a “testvér birtokon” hogy állnak (erről még a héten írok), illetve hétvégén bontottunk egy Lapis Furmint 2008-ast. Kicsit kakukktojás ez a bor, Tokajban az édes boroknál - még a legkönnyedebb késői szüreteknél is - a cukortartalom el szokta érni a 80g körüli értéket, de itt éppen csak eléri a 60g-ot, ezáltal kicsit olyan, mintha saját magának állítana fel egy új kategóriát, aminek rögtön el is foglalja a trónját.

Nagyon szép látványt nyújt már kitöltés közben is, szép színe az olajos, hömpölygő mozgással kombinálva igazán megkapó látványt nyújt. Illatában citrusok, virág és éretlen sárgabarack keverednek.
Nagyon ritkán találkozok ekkora testű, igen koncentrált borral, ami ennyire könnyed és finom. Az egyetlen pici kis szépségfolt a kis mennyiségű, de mégis érzékelhető szénsav volt, ami amúgy nem szokott zavarni, de itt egy kicsit csipkedve a nyelvemet, rontott egy parányit az összképen. Szájban vibrálnak a savak, a cukor csak finoman mutatja magát, az egész ízvilág olyan, mint egy finom, könnyed sütemény, krémességgel és citrom reszelékkel. Lecsengésében a citrusok, elsősorban a grapefruit majdhogynem feledteti, hogy édesbort iszunk.


lapis-poharban-k.jpgTalán az egyik legcizelláltabb bor, amit az utóbbi időben kóstoltam, és talán ez annak is köszönhető, hogy tudatosan - a botritiszes szemek mellőzésével - igyekeznek a Királyudvarnál ebben az édesborban is megmutatni a dűlő és a fajta szépségeit. Harmadnapra nemhogy tartja magát, de egészen kivirul, nyolc pont határát súrolja. Talán a kisebb cukortartalom miatt szerintem érdemes a szokásos desszertbor fogyasztási hőmérséklet felett fogyasztani. Nagyon jó mérőfoka számomra egy bornak, hogy mennyire sajnálom, ha kiürül a palack. Ez után, ha lett volna még egy palack, biztosan kidugóztam volna, de sajnos nem volt. 7 pont legteteje (92), de csak azért vagyok ilyen szűkmarkú, hogy a szerdai sornak maradjon még hely a magasabb tartományban.

 

 


4 komment

Címkék: hétpontos késői szüret 2008 Tokaj Királyudvar LH Furmint

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr224529710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.23. 12:41:17

Ezt a bort én is imádom. :) Ez a riesling spatlese-re, illetve vouvray moelleux-ra emlékeztető stílus rendkívül jól áll Tokajnak és a furmintnak is.
Ajánlom figyelmedbe Bott-ék 2010-es Birtokborát. A savak ugyan kevésbé kimunkáltak, kissé savanyúcukorkásak, de mégis közel ekkora öröm.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.05.23. 13:28:59

Hol lehet venni 2010 birtokbort? Terroir Clubnál néztem ott nincsen sajnos. Egyébként jöttök a mai évjárat bemutatóra? :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.23. 14:48:04

Én láttam a listán, ott 2010-es furmint néven szerepel.
Én sajnos nem megyek. (szegediként korlátozott a pesti kiruccanások száma)

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.05.23. 14:59:22

@drbarta: Igen, így megvan. Köszönöm az ajánlást, amint lehet kipróbálom.