Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) badacsony (1) Badacsony (4) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) bordogság (2) Bordogság (1) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) Cabernet Franc (4) cabernet franc (1) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) disznókő (1) Disznókő (2) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) hárslevelű (2) Hárslevelű (17) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) Juhfark (1) juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) magyarország (1) Magyarország (13) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) Németország (2) németország (1) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) rendezvény (6) Rendezvény (17) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) Syrah (11) syrah (2) szamorodni (1) Szamorodni (8) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

Királyudvar évjárat bemutató

2012.05.24. 22:19 rszabi

 

 

 


Hwang.JPGTegnap a Királyudvar évjárat bemutatóján jártam. A rendezvény 2 részre volt osztva, az elsőben a frissen palackozott 2011-es tételeket kóstoltuk a 2008-as birtok aszúval és a 2009-es Henye pezsgővel együtt. A második felvonásban a hamarosan a boltokba kerülő 2009-es évjáratot mutatta be Hwang úr Kató András segítségével.

Anthony Hwang jó előadó hírében áll, ezt most is bizonyította. Közel 2 órán át beszélt, egy percig sem volt unalmas, látszott hogy nagyon komolyan veszi a rendezvényt de ugyanakkor laza és humoros is volt. A szervezés ismét profi volt, jó helyszín, tömeg nélkül, megfelelően behűtött borokkal. A kóstolás megkezdése előtti bevezetésben a 2011 évjáratról kaptunk információkat. Összességben erős évjáratként tekintenek erre az esztendőre a Királyudvarnál, hűvösebb nyárral, meleg sok napsütéses órával megáldott augusztussal és szeptemberrel. Nagyjából olyan volt 2011, mint 2008 és 2009 keresztezése, olyan szép éles savakkal szüreteltek mint 2008-ban és olyan tömény, jó struktúrák alakultak ki mint 2009-ben. Ezek a feltételek a szárazboroknak kedveztek, 2011-ben nem lesz aszú. 5 bor készült: Sec, Demi Sec, Lapis Furmint, Lapis Hárslevelű és az Ilona cuvée.

A negyedik éve tartó biodinamikus gazdálkodás eredményeképpen nem kell annyi maradékcukor a szép egyensúly kialakításához mint előtte, így várhatóan az lesz a tendencia hogy a Sec esetében kevesebb maradékcukor lesz a jövőben.

2011 Sec
Egészen halvány citrom szín. Kicsit nyers érzetű a savkészlete, de emellett szépen érezni a gyümölcsös-virágos aromákat is, fehérhúsú őszibarackot elsősorban. Teste közepesnél kisebb a korty végén meglehetősen száraz érzetet hagy maga után. Lecsengésében a cseres ízek is jelentősek. 6 pont (88)

2011 Lapis Hárslevelű
Nagyon magas cukorral szüretelték az alapanyagát, féltek is az erjedés beindulásától, de szerencsére szépen elindult. Illata hárslevelűtől szokatlanul zárkózott, kissé fülledt gyógynövényes érzetű. Nagy krémes test, szép szerkezet, de ízei nekem nem a tipikus virágos-gyümölcsös hársat idézik, kicsit sok a cseres és a kesernyés hatás. Hwang úr nem híve a nagy alkohol tartalomnak de ő itt elégedett volt a 15%-os szinttel.  6 pont (88)

2011 Lapis Furmint
Egy fokkal még világosabb szín, egzotikus gyümölcsös illat szép ásványossággal. Paramétereiben a 2008-asra hasonlít (12% alc, 55-60g cukor, 8 sav) élvezhetőségében még nem igazán. 6 és 7 pont határán (89)

2008 Birtok Aszú 6 puttonyos
A Királyudvarnál úgy gondolják ez az évjárat hasonlóan nagy lehet aszúban mint a 1999-es és a 2002-es. 10% alkoholszint mellett 210g maradécukorral és 9,8 savval rendelkezik. Komoly mélyarany szín a szélein borostyános árnyalatokkal. Illata komplex és kívánatos,benne aszalt kajszi, akácméz, mazsola és egy csipetnyi dohány. Hwang úr ezen a ponton megjegyezte hogy szerinte a gombás illat aroma kerülendő és hibának tartja és örül neki hogy itt nem érezhető. Nagyon szép szerkezete van de a cukor kicsit elfedi a gyümölcsös ízeket. Íze nem olyan komplex mint az illata volt, elsősorban a mézes és aszaltos jegyek dominálják. Lecsengése hosszú és pazar, maga után hagy egy nagyon finom, kandirozott gyümölcsös hatású réteget a szájpadláson és az íny körül. Eléri a 8 pontot (93)

2009 Henye Pezsgő
Összetétele: 87% Furmint, 13% Hárslevelű
Pezsgőarany szín. Illatában citrusok, keksz és élesztős-gyümölcsös süti illat. Nagyon intenzíven robban a szájban, a buborékok pont jó mennyiségben vannak jelen benne. Finoman kesernyés útóíze van. A második erjedés beindításához nem használtak tirage-likőrt, mert elegendő maradékcukor volt benne, így nem kellett rásegíteni. A végére 6,7g cukor maradt, ami így Brut kategóriának felel meg. Nagyon limitált pezsgős tapasztalataim miatt nem írok pontszámot, de az biztos, hogy nekem nagyon tetszett, különösen az aszú után volt elképesztően frissítő élmény. Hwang úr szerint a rentábilis tokaji birtokoknak egy fontos építőköve lehet a jövőben a pezsgő.

Folytatásban a 2009 évjárat debütáló borairól lesz szó, és Hwang úr a résztvevők kérdéseire adott válaszait is igyekszem összeszedni.

 

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: 2008 2009 2011 Tokaj Királyudvar Furmint Aszú 6 Puttonyos Rendezvény Pezsgő

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr484543999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.