Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) Badacsony (4) badacsony (1) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) bordogság (2) Bordogság (1) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) cabernet franc (1) Cabernet Franc (4) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) disznókő (1) Disznókő (2) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) hárslevelű (2) Hárslevelű (17) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) Juhfark (1) juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) magyarország (1) Magyarország (13) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) németország (1) Németország (2) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) Rendezvény (17) rendezvény (6) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) syrah (2) Syrah (11) szamorodni (1) Szamorodni (8) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

Olaszrizling nap

2012.06.17. 19:06 rszabi

olasz-1.jpgKedden megint tematikus kóstolón jártam, a helyszín ezúttal a Magyar Borok Háza volt.

Akit érdekel, hogy az utóbbi években hogyan is alakultak a dolgok az Olaszrizling körül, érdemes először elolvasnia Albert Gazda korábbi bejegyzéseit 2010-ből és 2011-ből. Sajnos csak a sétáló kóstoló részre értem oda, az előtte tartott diskurzusról lemaradtam, de akit érdekel, már készült róla egy remek poszt.  Az Olaszrizling a harmadik olyan szőlőfajta (a furmint és a kékfrankos után), amelyiknek kijutott egy saját rendezvény. Talán az egyik legmegosztóbb hazai fajta, vannak, akik szerint, ha nem is "lúzerfajta ", de azért nem is annyira alkalmas hazánk emblematikus fehér borává válnia, mint például a Furmintnak vagy akár a Hárslevelűnek. Számos azoknak a tábora is, akik szerint viszont egyrészt az elterjedtsége miatt, másrészt a sokszínűsége által is alkalmas lenne a Magyarország elsőszámú fehér bora címre. Számomra még képlékeny a jövő, annak ellenére, hogy vannak bizakodásra okot adó találkozásaim a fajtával, jócskán vannak a “bármikor szívesen meginnám” 4 pontos kategóriát is csak erős jóindulattal vagy még azzal sem elérő borok is. Alapvetően a legnagyobb problémám az olaszrizlinggel a primer gyümölcsös jegyek gyakori hiánya, amit jó esetben mandulás-marcipános fanyarság, rossz esetben élesztős-gyurmás keserűség fed el. Az én izlésemnek a Furmint izgalmasabb a Hárslevelű pedig finomabb, de talán az Olaszrizling mutatja be a legtöbb arcát és ezért a jövője több lehetőséget rejt mint a múltja. Fogyasztóként akkor lennék elégedett, ha 1500 Ft alatt tudnék venni korrekt, 4 pontos, egyszerű, de mindennapi borokat és 2500 Ft alatt 5-6 pontos válogatásokat. Ezen a rendezvényen bőven találtam kedvemre való bort, annak ellenére, hogy nem a legnagyobb kedvencemről van szó. Nagyon örültem a jó 2010-es boroknak, elsősorban Gál Lajos Szó-Lá-Ti Olaszrizling hordóválogatásának és Bakó Ambrus borának. Mindkettő erős 6 pontig jutott nálam, de a harmadik kedvenc már nem ebből az évjáratból került ki, ráadásul csak 70% olaszrizlinget tartalmazott, ez Figuláék 2009-es Szilénusza volt.

Jó rendezvény volt, köszönöm a meghívást Kovács András Istvánnak!

A borokról készített rövid feljegyzéseim (sajnos elég kevés időm volt, ezért a pontjaimat fenntartásokkal érdemes kezelni) :

olasz-2.jpg

Pannonhalmi 2011

Fémtartályban erjedt, reduktív eljárással, ennek megfelelően friss gyümölcsös, illatában őszibarack és virágok. Izében is erőteljesek a primer gyümölcsaromák, jól csúszik. Erős 5 pont.

Trombitás Szentbékkállai 2010
Behízelgő, cukorkás-sárgedinyés illat, de az ízében sajnos van valami keserű, körömlakos-acetonos mellékíz. Gyenge 4 pont.

Trombitás Szentbékkállai 2009
Hibák nélküli bor, bár nem túl emlékezetes, 4-5 pont körül.

Laposa 2011
Illatában finom, érett zöldalma, ízében citrusos jegyek, friss és finom, 5 pont.

Laposa friss 2011
Vicces, de kevésbé érzem frissnek és üdének, mint az előzőt. Nem annyira gyümölcsös, emellett a savait is harsányabbnak éreztem. 4-5 pont körül.

Gellavilla 2011
Kicsit oxidált, fülledt illat, maradék szénsavat is éreztem benne. Könnyed nyári bor. 4 pont.

Szatmári 2011
Izében és illatában is zöldes jegyek, szájban sajnos egy kis gyógyszer ízű kesernye is van. Gyenge 4 pont.

Pálffy 2009 prémium válogatás
3 hétig alkalmaztak battonage technikát ennél a bornál, ennek köszönhetően egy klasszikusabb stílust testesít meg számomra, töményebb szerkezettel. Illatában van egy kis élesztő is, ami szerencsére már nem jelentkezik az ízében, ott inkább akácvirágos bukéval találkoztam.
Szép fajta jelleges, 5-6 pont között.

Szent Donát 2011
4-dik töltésű barrique hordóba volt töltve, ehhez képest elég friss hatású, bár a savai kissé érdesek. 4 pont

Csobánci bormanufaktúra 2007
Kicsit már fáradt bor, a savai nem mozgatják meg. A hegy tetejéről szüretelik ez a tételt, ami száraz és meleg terület, így vannak benne töppedt szemek is. 4 pont

Csobánci bormanufaktúra 2011
Hasonló bor, de sokkal szebb savakkal. Erős 5 pont.

Figula Arácsi 2009
Régi tőkék bora. Nagyon sokszínű illat, ásványossággal, virágokkal, sőt, még egy kis barack illat is körbelengi. Szájban is jól teljesít, tiszta és harmonikus érzetű, élénk, de nem bántó savakkal és szép, hosszú lecsengéssel. Erős 6 pont.

Figula Sáfránykert 2009
Az eddigi legkomolyabb arany szín. Magas beltartalom, szép olajos mozgás, texttúrája érett, sárgabarackos, késői szüretes zamatok. Sajnos picit éget az alkohol a végén. 6-7 pont.

Figula Szilénusz 2007
Komoly hangvételű bor. Intenzív barack illat, sárgadinnyével és virágokkal, komoly teste mellett savai picit erőtlenek. Lecsengésében a gyümölcsök helyét a keserű mandula veszi át. 6-7 pont között.

Bakó Ambrus 2010
Hűvös karakter, nagyon szép savakkal, primer gyümölcsös aromákkal: déligyümcsök, ananász és sárgadinnye. Üde és jólesik. Erős 6 pont.

Gál Lajos 2011
Sárgadinnyés illat, kicsit sok kesernye, de korrekt alapbor egy rizling specialista borászattól, 4 pont.

Gál Lajos Szó-lá-ti hordóválogatás 2010
Nagyon jó illat, friss mézzel és sárgabarackkal, fanyar, de nem keserű, üdítő és élvezetes bor, 6 pont teteje.

Gál Lajos Kántor tagi 2009
Késői szüretes jegyek, kellemes gömbölyded érzetű felszín, de kicsit sok az alkohol (14,5%),
6 pont.

Kvassay 2011
Palackozott fröccs. Nincs nagy beltartalom. Karcsú 4 pont.

 


2 komment · 1 trackback

Címkék: négypontos hatpontos ötpontos Badacsony Rendezvény Olaszrizling Pálffy Figula Bakó Gál Lajos Laposa Trombitás Szatmári Gellavilla Pannonhalmi Balaton-Felvidék Balatonfüred-Csopaki

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr24591324

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Olaszrizling nap 2012.06.18. 09:51:01

A furmint izgalmasabb, a hárslevelű finomabb, de talán az olaszrizling mutatja be a legtöbb arcát.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veridicus2012 2012.06.18. 10:18:05

Nem értem a pontozást, a hagyományos 100 pontos rendszerhez és az 5 csillagos rendszerhez képest is értelmezhetetlen számomra a 4 pont meg a 6 pont.
Néhány megjegyzésből arra következtetek, hogy a szerző nem az olaszrizlingeket, hanem saját várakozásai teljesülését vagy kevésbé teljesülését pontozza: "Nem annyira gyümölcsös, emellett a savait is harsányabbnak éreztem", vagy "
szájban sajnos egy kis gyógyszer ízű kesernye is van."
Egy bornak legelsősorban a termőhely sajátosságait kell kifejezni, és harmonikusnak kell lennie. Ebből a szempontból érdektelen, hogy mennyire gyümölcsös vagy mennyire nem az, és ez technológiától is függ. Persze kinek-kinek megvan a maga ízlése, de pusztán a személyes ízléstől való esetleges eltérést valamiféle negatívumként érzékeltetni tévedés. Az olaszrizlingnél a finom kesernyésség nem hiba, hanem fajtajelleg, amit vagy szeret valaki, vagy nem, de "sajnos"-nak nevezni megint csak tévedés. Szigliget környékén pedig a vulkanikus talaj is ad némi kesernyésséget.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.06.18. 10:27:52

@Veridicus2012: A 10 pontos rendszert lassan 7 éve vezette be be a művelt alkoholista blog, ez azóta már általánosan használt pontozási módszer a hazai blogoknál.
Van átváltás a 100 pontos rendszerhez is:
1 50-59
2 60-69
3 70-79
4 80-83
5 84-86
6 87-89
7 90-92
8 93-95
9 96-98
10 99-100
Egyetértek azzal, hogy ezek nem hibák, de ez a bejegyzés az én saját véleményemet és ízlésemet tükrözi és semmiképpen nem ítéletnek szánom, hanem 1 ember személyes véleményének. A "sajnos" szót csak ott használtam ahol ez nekem már túl sok volt vagy bántó. Egyébként 4 pont volt a legkevesebb amit itt adtam, ami annak felel meg, hogy olyan bor amit bármikor szívesen fogyasztanám, tehát ez semmiképen nem egy negatív jelző.