Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) badacsony (1) Badacsony (4) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) bordogság (2) Bordogság (1) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) Cabernet Franc (4) cabernet franc (1) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) disznókő (1) Disznókő (2) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) hárslevelű (2) Hárslevelű (17) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) Juhfark (1) juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) magyarország (1) Magyarország (13) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) Németország (2) németország (1) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) rendezvény (6) Rendezvény (17) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) Syrah (11) syrah (2) szamorodni (1) Szamorodni (8) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

Collina Del Sole Chianti 2009 és Canelloni Bolognese

2012.08.14. 07:23 rszabi

1k.jpgNévnapozásra akartunk egy kis olasz hangulatot varázsolni otthonra, így az egyik kedvenc ételem mellé egy Rómából hozott vöröset nyitottam. Sok mindent nem találtam róla a neten, a boltban pedig, amikor vettem, nem volt időm kérdezősködni, lévén zárás előtt egy perccel futottam be és hirtelen felindulásból ezt kaptam le a polcról. Ilyen előzmények mellett nem voltak túl nagy elvárásaim, de ezúttal szerencsém volt, vakon is egy elég szép bort emeltem le.

A bor:

Illatában szilva és meggy dominálnak, meglehetősen üde érzetű, súlyos hordós jegyeknek a nyomát sem láttam, illetve szimatoltam. Világos bíbor színe is a frissesség érzetét erősíti, feketés vagy sötétbarnás árnyalatokat hírből sem ismer, megjelenése a kadarka-kékrankos-merlot vonalon mozog. Szájban ezek után már semmi meglepetés nem ér, közepes teste szépen magába öleli a tanint, mellette a savak sem hagyják ellustulni a bort, fogyasztásra ösztökélnek. Nem az a típus, amiből egy deci már elég lenne. Elegáns és arányos, elsősorban olasz tészták mellé vagy akár magában is ajánlanám. Éppen hogy, de azért eléri a 6 pontot (86).

A recept ezúttal egy vendég szakács (a kedves feleségem) tollából illetve fakanalából származik.

Az étel:

2k.jpg

Hozzávalók (4 személyre):

16 db (egy nagy doboz) Barilla vagy más, lehetőleg olasz márkájú canelloni
15 dkg reszelt parmezán

Bolognai szósz:
1 kg borjú lapocka - darálva
4 nagyszemű paradicsom vagy 4 dl paradicsom konzerv
2 közepes, friss sárgarépa
4 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
1 dl olíva olaj
csipet só, bors - ízlés szerint
Sajt szósz:
30 dkg reszelt mozarella
3 dl tej
2 dl főzőtejszín


Elkészítési javaslat (roppant egyszerű):

1. A töltelékhez serpenyőben felforrósítjuk az olíva olajat és megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát.

2. Amikor a hagyma megüvegesedett, rádobjuk a szétnyomkodott fokhagymákat 5 percre (nem szabad a v.hagymával egyszerre elkezdeni pirítani, mert a fokhagyma megkeseredik, ha sokáig sütjük).

3. Ezek után hozzáadjuk a darált hús. Ha már a hús fehér színűre főtt és darabjaira esik, jöhet a paradicsom, a finomra reszelt sárgarépa és a fűszerek. Az egészet összepirítjuk/főzzük, kb. 30-40 percig.

3. A canellonit eközben sós vízben első forrásig főzzük (kis kanál sós, vajas vagy olajos vízben, hogy ne tapadjon össze), majd hideg vízzel leöblítjük. Egyenként elkezdjük a kész szósszal megtölteni őket (javasolt a kis teáskanál, az könnyedén belefér a tésztába, mint töltőeszköz) és egy közepes magasságú, kivajazott sütőedénybe egymás mellé helyezzük.

Szósz:
A tejet és a tejszínt egy lábasban felforraljuk, majd apránként hozzáadjuk a reszelt mozzarellát, míg teljesen fel nem olvad. Ha kész, ráöntjük a tálban szépen elhelyezett canellonik tetejére, hogy félig ellepje őket.

Az egészet lefedve, előmelegített sütőben nagyjából fél órát sütjük 180-200 (közepes) hőfokon, majd a fedést levéve még 10 percig sütjük. Ha kész, vegyük ki a sütőből a tésztát és ha képesek vagyunk megállni, akkor várjunk kb 15 percet, hogy hűljön, így jobban összeáll a tészta és a töltelék és könnyen kivehetők a kis hengerkék a tálból, anélkül, hogy szétesnének.. 

Tálalás után megszórjuk parmezánnal és egy kis friss bazsalikommal.

Étkezésünk mellé kiváló zenei aláfestést nyújthat a következő előadó:

Mindenkinek fergeteges, olaszos jó étvágyat kívánunk!


2 komment

Címkék: hatpontos 2009 Olaszország Toszkána Chianti Sangiovese Bor-Étel párosítás Collina del sole

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr824710918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JeeDay · http://etelkep.blog.hu 2012.08.14. 09:38:07

Az étel, a bor és a muzsika együtt nagyon hozza a hangulatot. Jók ezek a vakon vásárolt, meglepetés borok... ha a szerencsés nem nyúl mellé... :)

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.08.20. 17:23:33

@JeeDay: Nem igazán szoktam ismeretlen borokat vásárolni, ez most így jött össze.. :)