Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) Badacsony (4) badacsony (1) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) bordogság (2) Bordogság (1) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) cabernet franc (1) Cabernet Franc (4) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) disznókő (1) Disznókő (2) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) hárslevelű (2) Hárslevelű (17) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) Juhfark (1) juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) magyarország (1) Magyarország (13) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) németország (1) Németország (2) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) Rendezvény (17) rendezvény (6) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) syrah (2) Syrah (11) Szamorodni (8) szamorodni (1) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

Tokaj augusztusban

2012.08.31. 07:15 rszabi

Ismét Tokajban pihentünk három napot augusztus derekán. Pihenni voltunk, így jegyzetek ott és akkor nem készültek, az utólagosan összeszedett írásokból és képekből viszont készítettem egy csokorra valót. Jó szervezéssel a szűkös időkeret ellenére is nagyon sok mindent lehet itt tenni, enni és inni; voltunk két kedvencnél is pincelátogatáson, először a Tokaj Nobilisnél, aztán a Kikeletnél, ahol az összes dűlőt (Váti, Lónyay, Kassay, Farkas) sikerült bejárnunk illetve begurulnunk, mert ezekhez a távolságokhoz már kijár Samurai, a terepjáró. Bejártuk Tokaj belvárosát, sőt, a végén még az erdőbényei fesztivál is belefért, onnan pedig kedvet kaptunk egy jó ebédhez, így a Sárga borház étteremben zártuk a túránkat.

I. Nap

image_1.jpegNobilis látogatás:

Az első napot Saroltáéknál indítottuk, de mivel úgy adódott, hogy csak egy másfél órás periódust tudtunk összeegyeztetni, a dűlők látogatása elhalasztódott a következő alkalomra. Ezúttal a pincelátogatás mellé egy helyszíni kóstoló fért bele.

1-2 mondatban a kóstolt borokról:

Birtok 2010: szép savak 2010-hez képest, nagyon jó áron. 5-6 pont

Barakonyi Furmint 2011: Szuperfinom, könnyed, tartalmas körte-alma koncentrátum, 7 pont

Barakonyi Hárs 2009: Jellegzetes tömör, fülledt illat, de elegáns és szép szerkezetű bor, 6+

Muskotály 2009: Ebből már legurítottam otthon is néhány palackkal, megdöbbentően jó minőségű, félszáraz muskotály, szuperklassz illattal. 6 pont

Kövérszőlő 2008: Nem sziporkázik, de nem is baj, nagyon szerethető és kis próbálkozással nagyon jó ételpárosításokra lelhetünk vele, 5-6 pont között

image.jpegKésői szüret Sárgamuskotály 2009: Intenzív, harsány és élvezetes, 6 pont 

Amicus 2008: Szerintem nem kell többet hozzáfűznöm a nyitó posztomnál, imádom, jobb, mint féléve volt, 8 pontot ostromolja

6 Puttyonyos Aszú 2007: Rendkívül édes érzetű, szuperkomlpex, végtelenül hosszú és intenzív utóízzel, 9 pont

Sok finomsággal tértünk haza (Ahogy Termett 2007, Csirke-mál Furmint 2011, Erzsébet napi Késői hárs stb..), amelyekről hamarosan lesz majd szó. A borok mellett hoztunk két doboz Amicus desszertet is, ami úgy fogyott el, mint a pinty. Ideális karácsonyi ajándéknak (is).

Látogatás Kikelet:

image_2.jpegDélután Stephanieknál folyattuk a hedonista élvezetek gyarapítását. Mivel egy időben érkezett velünk Lengyelországból egy újságíró/blogger, aki - dicséretes módon - kizárólag Tokajról blogol lengyel nyelven, ezért, hogy rövid idő alatt meg tudjuk nézni az összes dűlőt, kocsiba ültünk és azzal jártuk körbe a hegyet. Nem tudom,emlékszik-e valaki a “régi”, badacsonyi taxi terepjárókra, akik őrült iramban vitték fel a jónépet a hegytetőre, na azt az élményt kell vagy hárommal még megszorozni.

A dűlők után természetesen egy szép, hosszú kóstolással zártunk, a legtöbb benne szereplő borról (2010 Váti Hárs-Furmint, 2011 Lónyai, 2011 Kassay, 2011 Farkas furmint, 2008 Késői szüret, 2005 Szamorodni, 2008 Szamorodni, 2007 6p aszú) már többször is írtam , de voltak benne újdonságok számomra is, amit eddig elkerültem:

image_3.jpegVáti Furmint 2009: Akkor, mikor ittam, egy kicsit húztam a a számat, hogy jaj, 14% alkohol, meg nem Kikeletes (persze nem minőségben, inkább csak stílusban), de azóta egyre többször jut eszembe, hogy mégis jó lenne újra inni belőle.

Nem akarok abba a hibába esni, hogy végleges következtetéseket vonjak le töredék tapasztalatok alapján a 2008-as aszú kilátásokról, de a Nobilis Amicusa és a Kikelet Késői szürete és Szamorodnija alapján nem mindennapi aszú évjárat lesz ez az esztendő. (Az előző listához nyugodt szível hozzáadom még a Barta és a Szepsy szamorodnikat is.)

II. Nap

Tokaji séta:

image_5.jpegA napokban is volt a mainstream médiában szó arról, hogy mennyire élettelen Tokaj központja. Sajnos ezt meg kell, hogy erősítsem. Szombat kora délután, kiváló napsütéses időben, szezon közepén is csak lézengtek az emberek a város sétálóutcáján. Ha véletlenszerűen megálltam volna valamelyik árusnál, jó eséllyel csak pet palackos csodákkal találkoztam volna. Persze, ha az ember tájékozott és tudja, mit keres, akkor megtalálja a kincseket rejtő lelőhelyeket, de szerintem pont az lenne a cél, hogy az egyszeri turista, aki nem biztos, hogy csak a bor miatt van itt, az is jó eséllyel fusson bele olyan borokba, amik meghatározó élménnyé tudnak válni. Nem azt mondom, hogy mindenhol a csúcskategória drága borait árulják, de azért egy Oremus Szamorodnit vagy egy Royal Tokaji Furmintot, jó lenne, ha különösebb utánajárás nélkül be lehetne szerezni Tokaj központjában.

image_7.jpegMaga a város, az épületeket tekintve szép állapotban van, nagyon sok szép és karbantartott házzal és templommal, hangulatosan kanyargó utcácskákkal. Ezeken sétálva méginkább fájó tud lenni a kongó üresség és érdektelenség. Szállás szempontjából sem sok jóval kecsegtet, hogy a nagyobb - a város látképébe ékelődött - szállodák erősen kétséges szocreál külsővel próbálják csábítgatni a szállásra várókat. Alig hiszem el, hogy a lényegesen kisebb és jobban a perifériára szorult Tarcalon két, magas színvonalú szálláshely is elérhető, míg Tokajban nem igen láttam ezekhez hasonló turista csalogató helyeket. Programlehetőségek tekintetében látható a fejlődés: bicikli kölcsönzés, hajókirándulások programokkal egybekötve (Bodrogkeresztúr - Dereszla Pince látogatás; Sárospatak - Rákóczi-vár), de vannak szervezett utak a zempléni kalandparkba is.

Bott pince borai sajnos eddig nem kerültek terítékre itt a blogomon, pedig több alkalommal is volt szerencsém hozzájuk a blog indulása óta, most is kétszer ittam őket a szállodában és étteremben is mindkettő nagyon a kedvemre való volt:

Bott habozó bor 2011
Úgy tartják, hogy csak szárazból lehet jó a fröccs, ellenben habzóborra ez úgy látszik nem igaz, mivel ez félédes, mégis frissit és állati finom. A legjobb habzóbor számomra az utóbbi időben, eléri 6 pontot.

Bott birtok Furmint 2010 félédes
Az egyik vacsorához rendeltem, nem tudtam róla semmit, még azt sem, hogy félédes. De nem bántam meg, a gombamártásos tészta mellé még izgalmasabb is volt egy kis maradék cukorral. Egyszerre elegáns, fajtajelleges és nagyon gyümölcsös. Az általában metsző, rideg, 2010-es savakat nagyon élvezhetővé varázsolja. 7 pont


III. Nap

image_8.jpeg

Erdőbénye

Elég korán érkeztünk, nem volt még igazán nagy zsongás, de nagyon úgy tűnik, hogy inkább a kisgyerekes családok a célcsoport. Elég masszívan más a közönség, mint mondjuk az Etyeki fesztiválon. Maga Bénye amúgy egészen elképesztően szép és különleges hely, körbe öleli a Zemplén csodálatos ősfás környezete.

A kézműves vásárban rengeteg finom dolgot lehetett venni. Legnagyobb örömünkre sikerült beszerezni azt a csilis-narancsos lekvárt is, amit a nyár eleji Gourmet fesztiválon mutattak be a Tokaji bor-étel párosítás keretében. (Arról az eseményről sajnos nem írtam beszámolót, pedig megérte volna: kéz a kézben Bárdos Sarolta, Bott Judit és Berecz Stephanie kalauzolták el a megjelenített ízvilággal a hallgatóságot Tokajba 6 bor és jó néhány tokaji étel kíséretében.) A kiállító pincészetek mellett szerencsére az ennivaló sem szorult háttérbe, kitelepült többek között egy csapat a Sárga borházból, így ettünk náluk egy finom grill húst hagymalekvárral, amitől aztán kedvet kaptunk meglátogatni az éttermet is.

 

 

fotó (19).JPGDisznókő, Sárga Borház étterem

Nekem az a véleményem, hogy a klasszikus, “kockásterítős”, minőségi, de házias jellegű étteremből van a legnagyobb hiány országszerte, bár a “fine dining” és a bisztrokonyha egyre több igen klassz helyet tud felmutatni, de a házias stílusban fellelhető, színvonalas helyeket már nagyítóval kell keresni. Itt minden klappolt: a helyszín ideális, a kiszolgálás kedves, otthonos és professzionális, az ételek nagyon finomak, van mindegyikben egy kis csavar vagy épp annyi különlegesség, hogy ne legyenek hétköznapiak, ugyanakkor olyan, mintha a nagyi főzne ránk. A Tokaji aszús sertéscsülök és a kemencében sült, túrós palacsinta percek alatt tűnt el. Már most (m)ennék újra...


6 komment

Címkék: Tokaj Nobilis Kikelet Pincelátogatás Bott

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr184742656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.02. 13:07:56

Szép kirándulás, köszi az írást!
Kikeletnél látom néztétek a 09-es Váti furmintot. Már rég kóstoltam, de nagy kedvenc volt. Fiatalon nagyon is "Kikeletes" volt, igen koncentrált gyümölcsélménnyel.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.09.02. 13:57:24

@drbarta: A gyümölcsélmény most is megvan, nekem kicsit meglepő volt elsőre a "töménysége" és a viszonylag magas alkoholszintje, főleg a 2009 Váti Hárshoz képest (azt sokkal elegánsabbak, könnyedebbnek éreztem, bár utoljára egy éve ittam).

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.09.02. 17:01:50

@rszabi: ez azt jelenti, hogy VAN MÉG a 2009-es Váti furmintból?

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.09.03. 00:43:00

@rszabi: vettél is vagy csak kóstolhattál, amiért persze nagyon irigyellek...

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.09.03. 07:33:19

@szenvedély S.: Sajnos nem vettem csak ott kóstoltam. De valószínűleg a pincénél sem lehet vásárolni már, a sima kóstolósorban sincs ott benne, ez csak "extrának" lett kihozva vakon..