Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) Badacsony (4) badacsony (1) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) bordogság (2) Bordogság (1) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) cabernet franc (1) Cabernet Franc (4) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) disznókő (1) Disznókő (2) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) hárslevelű (2) Hárslevelű (17) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) Juhfark (1) juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) magyarország (1) Magyarország (13) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) németország (1) Németország (2) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) Rendezvény (17) rendezvény (6) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) syrah (2) Syrah (11) Szamorodni (8) szamorodni (1) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

Ste Michelle Chardonnay 2010

2012.11.29. 08:09 rszabi

Villány, Ausztrália és Mátra után egy nagy ugrással a világ túloldalára utazunk.

Washington állam, Columbia völgy

columbiavalley.jpgWashington állam az Egyesült Államok második legjelentősebb borvidéke, ennek ellenére nem dicsekedhet akkora reputációval, mint a nyugati part világhírű borvidékei Kalifornia és Oregon. Ebben az államban hagyományosan különvált a szőlőtermelés és a borkészítés, napjainkra azonban, többek között a Ste Michelle révén, a borászatok a szőlő szükségletük nagy részét maguk termelik meg, a felvásárolt szőlő szerepe visszaszorulóban van. Elég markánsan megjelenik a területek klasszifikációja ebben az államban, kilenc régió érdemelte ki a tájvédelmi besorolást az illetékes hivataltól, a címszereplő bor ebből az egyikben, nevezetesen a Columbia Valley apellációban termett. Washington állam keleti felében a Columbia völgy sajátságos éghajlati viszonyokkal rendelkezik. Félsivatagos klíma és erős szélsőségek jellemzik, a nappali extrém magas napsütéses órák száma mellett erős kontrasztot állít a téli hónapok fagyos hidege és a drasztikus éjjeli lehűlések, ami segít elérni a megfelelő érettségű savakat. Földrajzi szélességét tekintve Bordeaux és Burgundia között terül el, a klíma nagyon kedvez a szőlőtermesztésnek, a száraz nyaraknak köszönhetően nem gyakoriak a beteg tőkék, növényvédelemmel gyakorlatilag nem kell bíbelődni, az érem másik oldala, hogy sok helyen nem lehet öntözés nélkül ezt kibírni. Igaz ezt ott inkább erényként könyvelik el és úgy adják el a sajtóban, hogy ez mennyire remek dolog, hogy a borász döntheti el, hogy a tőke mikor és mennyi folyadékot kapjon. Szeretem ezt a hamisítatlan amerikai optimizmust, amikor nem azt mondják, hogy nem áll fel, hanem hogy milyen szépen lóg.

Ste Michelle borászat

Miből lesz a cserebogár, avagy hogyan lehet egy félsivatagos vidéken, lépésről-lépésre egy nemzetközileg elismert borászatot építeni. Nagyjából egy évszázadot ölel fel a pincészet története, igaz az első időkben saját szőlővel még egyáltalán nem rendelkeztek, minden alapanyag a környező szőlőtermesztők portékáinak felvásárlásából származott. Az első néhány évtizedben nem szakította szét a menetszél a borászat árbocát, évtizedenkét 1-2 jelentősebb esemény ha történt. Az első Grenache telepítés után majd negyed évszázadnak kellet eltelnie mire az első chardonnay tőkék is megjelentek a vidéken. A nyolcvanas évek végén felpörögtek az események, több magazinban az év borászata címet is elérték, a hab a tortán az volt amikor az amerikai borpápa, Robert Parker is őket nevezte meg az év legjobbjaként. Az utóbbi évek mindkét jelentősebb eseménye Európával kapcsolatos, először az olasz Antinori család lépett a színre, közreműködésével és tanácsaik alapján indították útjára a pince vörös zászlóshajójának szánt szuper-amerikai-toszkán a Col Solaret. A kapcsolat különösen sikeres lehetett, mert a rákövetkező évben, nem kisebb név csatlakozott a pince tanácsadói köréhez mint a moseli Dr. Enrst Loosen, akivel közösen kialakították a pince fehér ékkövét az Eroica márnanév alatt. Jelenleg 3500 hektáron dolgoznak. Egyelőre ennyit a nem mindennapi sikertörténetről, most már igyunk is valamit.

CHATEAU STE. MICHELLE Chardonnay Columbia Valley 2010

CH St Michelle.jpgEz tipikusan egy olyan bor amikor úgy érzem, hogy megéri kutakodni más tájak borai után, mert nekem ilyenkor az a fő célom, hogy valami teljesen újszerű élményt kapjak. Ez most sikerült, már az első szippantásra tudtam, hogy ez most valami más lesz. Olyan illatot képzeljünk el, mintha egy mozis vödör pattogatott kukoricába bedugnánk a fejünket és egy jó nagyot szippantanánk, de nem valami ragacsos-hordós katymasz, hanem friss és étvágygerjesztő illat. Kortyolgatva teljesen gömbölyű, krémes érzetű, csak úgy hömpölyög a szájpadlásban. Könnyen elképzelhetőnek tartom, ha rendszeresen ehhez hasonló borokkal találkoznék, akkor iszonyatosan unalmasnak és egysíkúnak találnám, de szerencséjére az összes többi chardonnay ebben a sorban teljesen más arcát mutatta a fajtának, így ez most nekem szórakoztató és különleges volt. 6 pontot eléri(87)

A térképet a termelő honlapjáról kölcsönöztem.


2 komment

Címkék: hatpontos 2010 USA Chardonnay Washington állam Columbia walley

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr474925164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.29. 20:56:11

Nem sűrűn dugdosom a fejemet vödrös pattogatott kukoricába, de élvezetes volt ez a bejegyzés. A bevezetést részemről egy köszönömmel mindenképpen tudom nyugtázni, jó volt olvasni megint.