Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) Badacsony (4) badacsony (1) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) bordogság (2) Bordogság (1) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) cabernet franc (1) Cabernet Franc (4) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) disznókő (1) Disznókő (2) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) hárslevelű (2) Hárslevelű (17) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) Juhfark (1) juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) magyarország (1) Magyarország (13) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) németország (1) Németország (2) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) Rendezvény (17) rendezvény (6) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) syrah (2) Syrah (11) Szamorodni (8) szamorodni (1) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

Párhuzamos történetek

2013.03.25. 08:39 rszabi

portugal.JPGAz egész valahogy úgy kezdődött, hogy még 2007-ben Portugáliában jártunk. Ott aztán volt időm megfigyelni mennyi hasonlóság van a portugálokban és bennünk. Már igen hamar kialakult bennem az érzés, hogy sok ponton egymásra hajaz Magyarország és Portugália életútja, a nagy sorsfordító történelmi eseményeink is sokszor egybevágnak. Ott is szinte tapintható a melankolikus, múltba révedő hangulat, mintha nem is a jelenben élnének, inkább a régi idők nagy sikereit siratják. Sok évvel ezután aztán úgy alakult, hogy a legnagyobb kedvenc, Tokaj mellett a portói borvidék is egyre jobban elkezdett érdekelni, és ott újra jöttek a párhuzamok, nem is kevés.

Mindkét borvidék, párját ritkító történelemmel bír. Tokajban hamarabb lett klasszifikáció (1730), mint Portugáliában (1756), de a portói borvidék volt az első, ahol konkrét szabályozást is bevezettek a termőhely védelmében. Mindkét borvidéknek volt egy meghatározó, a világon egyedülálló borstílusa, ami minőségben és egyediségben évszázadokig a világ élvonalába tartozott. Mindkét borvidék és ország életét a XX. században beárnyékolta a diktaturák réme, aminek a sok rémség mellett az egyik legnagyobb származékos bűne lett a minőség, mint kulcstényező lecserelése a mennyiségre. De a legnagyobb csapást az új divatirányzatok hozták el. Egyszerűen, ami régen a nagyság és minőség netovábbja volt, az elmúlt. Nem trendi édeset inni, nincs mivel, nincs kivel. Az ünnepek koccintó itala a nyugati kulturákban a champagne lett, mifelénk meg sajnos csak a cukrozott-mustozott borzadályok töltötték ki az űrt. Ma, a világban sikk a száraz bor. Pedig a cukor az jó, a cukor az szexi. A tökéletes harmóniát mindig az ellentétes pólusok tökéletes metszete adja, és mi lehet a savnak eszményibb párja, mint a cukor. A sav savanyú, a cukor meg édes. Olyan ez, mint az egyszeregy. A modern gasztronómiában már bátran játszanak ezekkel a lehetőségekkel, nem kell félni édesbort inni bizonyos ételekhez, mert néha jó, gyakran meg még jobb.

Hasonló választ adott mindkét borvidék ezekre a problémákra. Először is itt is, ott is az egekbe szökött a színvonal, szerencsére a mi legjobbjainkat is már a helyén kezeli a világ és a klasszikus portóiak is begyűjtöttek már számtalan elismerést. Másodszor pedig itt is, ott is beindult a nyomulás a szárazban. Itthon a 2000-es Királyudvar Úrágyát tekintjük az új időszámítás kezdetének, odaátról nem tudok ilyen konkrét borról vagy időpontról, de az biztos, hogy ott is elkészítették a maguk száraz referenciájukat.

Az utolsó érdekes egybeesés, ami után végre már a konkrét borokra térek, az a termékpaletta. Nem tudom, van-e a világon még egy olyan hely, ahol ennyire szerteágazó, már-már első pillantásra áttekinthetetlen borfajta létezik egymás mellett, mint Hegyalján (3, 4, 5 és 6 puttonyos aszú, aszúeszencia, eszencia, szamorodni, fordítás, máslás). Nem könnyű ezt űberelni, de Portóban ez is sikerült: white, drywhite, ruby, tawny, aged tawny (10, 20, 30, 40 years), colheita, LBV és vintage port.

A Ruby az alap. Általában több évjárat, különböző szőlőfajtái vannak házasítva néhány éves fahordós érleléssel. Palackozás után további érlelést nem igényel és nem is hálál meg.

A Tawny a rubyhoz hasonló, de hosszabb, kishordós érlelést kap, ennek hozománya a vajasabb, karamellesebb ízvilág.

Ezek után a hosszú érlelésű aged tawny-k (10, 20, 30, 40 years) adják a minőségi lépcső következő szintjeit. Itt az évszámok a házasítások egyes tételei érlelési idejének az átlagát jelzik. Tehát egy 10 éves tawny lehet, hogy felerészben 8 éves, felerészben 12 éves érlelést kapott.

Az évjáratos, hosszú érlelésű tawny (Colheita) már lassan kiveszőben lévő műfaj, de a Niepoort továbbra is életben tartja ezt is. Az egy évjáratból származó szüret gyümölcse minimum 7 évig együtt pihen egy kis tölgyfa hordóban. Palackos érlelést ezek után már nemigen igényel.

A Late Bottled Vintage egy viszonylag új kategória, kifejezetten az éttermi kultúra részére lett kidiffundálva, egyrészt kellett még valami, ami évjáratos, másrészt megfizethető és nem igényel hosszú palackos érlelést, mint a Vintage Port. A hatvanas években megszületett az LBV, ami 4-6 éves hordós érlelés után palackozva gyakorlatilag azonnal megmutatja az értékeit.

A csúcs az évjáratos portói (Vintage Port), az ára elég horror, 60-70 eurótól a csillagos égig megy. Csak a legjobb évjáratokban kerül palackozásra, viszonylag rövid hordós érlelés után, a legmagasabb élvezeti értékét azonban minimum 15-20 év palackos érlelés után fedi fel.

niep-k.jpg

Most 2 Niepoort bor értékelése következik, egy ruby és egy tawny. Ősszel terveim szerint folytatom a sort.

Niepoort Ruby NV
Gyümölcsösség minden szinten, kicsit likőrös formában. Az analitika tükrében(102 gramm cukor, 20% alkohol, 100nál is nagyobb extract) valószerűtlenül fineszes, élő bor, eltűnik benne a tömérdek alkohol, extrakt és cukor. Hihetetlen módon tartja az értékeit bontás után, egy hét múlva is teljesen élvezhető. Nagyon kis mennyiség is elég belőle, igazi meditációs-relaxálós bor. Kb 11 euró, erős 6 pont (88).

Niepoort Tawny NV
Hasonló a rubyhoz de a barnásabb szín mellett kicsit fáradtabb bor, inkább a karamelles, aszaltgyümölcsös, cseresznyekompótos vonalon mozog, több fűszerességgel és kevesebb gyümölccsel és frissességgel. Ára szintén 11 euró, én a vinexustól rendeltem, itthon sajnos nem kapható, 6 pont (87).


9 komment

Címkék: hatpontos Gondolatok Portugália Tokaj Portó Ruby Tawny Niepoort NV

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr335164227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.03.25. 18:09:16

Van még crusted port és single quinta is. :)

Én most készülök májusban meghódítani a Duero másik felét, azaz a Dourót.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.03.25. 18:44:16

@akov: Irigykedek és egyben nagyon várom a beszámolót. Ha csak fele olyan jó lesz az írás, mint a spanyol részen, már akkor is megéri várni rá. :)
Van már menetrend? Melyik pincéket tervezed meglátogatni?

pecz 2013.03.25. 19:32:04

Én nem értem ezt a cikket. Hogy lehet párhuzamot vonni egy erősített/avinált portói, meg a természetes maradékcukrot tartalamazó tokaji közt?

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.03.25. 19:39:36

@pecz: Nem kifejezetten a tokaji és portói borokat akartam összehasonlítani. Inkább a borvidékek hosszú történetét, a gondokat amivel mindkét borvidék szembenéz(ett) és a választ amit adtak rá, az egyediségüket és a bonyolult termékpalettát.
Ja és azt hogy mindkettőt nagyon szeretem. :)

pecz 2013.03.25. 19:42:35

OK. Ezt a végét értem.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.03.27. 13:09:57

@rszabi: jót írtál! két gondolat is eszembe jutott ennek kapcsán: 1. az ázsiai étkezési kultúrákban szerepel az ellentétes ízek házasítása - talán nem véletlen, hogy nemcsak nagysága és gazdagodása miatt expotál sok tokaji cég oda. 2. milyen érdekes, hogy a sokféle készítési módot emeled ki Tokajból, hiszen mindez kevés szőlőfajtával párosul. képzeld micsoda kavalkád lenne, ha több szőlőfajta lenne, annyi, mint bármely más magyar borvidéken pl.:-)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.03.27. 13:11:06

@szenvedély S.: még egy: láttam portóit az osuztrák Aldiban 8€ körül. megnézem majd milyenek.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.03.27. 13:21:06

@szenvedély S.: 8 euró nagyon jó ár érte. Főleg ha a legjobb borászatokból való: Quinta do Noval, Niepoort, Taylor's, Fonseca, stb..

A másik kommenttel kapcsolatban, Portóban rengeteg autochton fajtából házasítják a borokat, de ott amennyire látom nem is nagyon állítják előtérbe, hogy miből hány százalék van benne, csak a végeredmény fontos.. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.03.28. 08:03:29

@rszabi: Köszönöm, ezt kénytelen vagyok dícséretnek venni! :)

Még alakul a lista és most kezdem még csak a levelezéseket. Szeretnék 2 nagyhoz, 2 családihoz és több középbirtokhoz bejutni. A többit majd meglátjuk...