Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) badacsony (1) Badacsony (4) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) bordogság (2) Bordogság (1) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) Cabernet Franc (4) cabernet franc (1) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) disznókő (1) Disznókő (2) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) hárslevelű (2) Hárslevelű (17) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) Juhfark (1) juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) magyarország (1) Magyarország (13) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) Németország (2) németország (1) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) rendezvény (6) Rendezvény (17) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) Syrah (11) syrah (2) szamorodni (1) Szamorodni (8) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

Kikelet Lónyai Szamorodni 2008

2013.05.13. 09:01 rszabi

kikelet szamo 2008.JPGKikelet után megint egy Kikelet következik, ugyanis az archívumot nézegetve feltűnt, hogy a tavalyi év egyik legkedvencebb boráról több helyen is írtam 1-2 mondatot, de önálló posztot nem kapott eddig. Ha csak leírnám az objektív jegyeit ennek a bornak, akkor még senki sem rohanna a boltba leüríteni a polcokat. Nagyjából azokkal a jelzőkkel írnám le, mint nagyon sok más, jó minőségű szamorodnit: finom, fekete teás cseresség, sárgabarack lekvár, vanília és fahéj, hordófűszerek, ízében déligyümölcsökkel. Pazar sav-cukor egyensúly. Mindemellett olyan szintű harmónia és kifinomultság jellemzi ezt az italt, hogy az már igazán bámulatos.

Nemrég Matt Kramer kiváló írásában azt írta, hogy az igazi komplexitás megteremtéséhez a sokszínűség még édes kevés.
Az, hogy rengeteg íz és illatjegyet sikerül kiérezni egy borból, az még nem komplexítás. A nagybetűs komplex bor az, ahol a sok kis mozaik darab egy szálazhatatlan egységet képez, ami minden egyes találkozásnál újat tud mutatni és megdöbbenteni a szerencsés borisszát, hogy mennyi mindent lehet egy korty italba belecsempészni. Jelen esetben ez a meghatározás szász százalékban érvényes itt. Felszíne simogatóan gömbölyű, de krémesnek nem nevezném a nagyon friss érzetű savai miatt. A korty fineszes és fiatalos, a botritiszes szemek és a cukor kicsit sem lustítják el. Lecsengése hosszú és változatos.

Akár mascarponés túros madleineből, akár klasszikus diós bejgliből is a legmagasabb szinten hozza ki a maximumot, és viszont, de természetes magában fogyasztva lehet az értékeit maradéktalanul felfedezni és kiélvezni az utolsó cseppig. Sajnos a 2003-es Kikelet Szamorodni kimaradt az életemből, de a 2005-öst és a 2007-est is megelőzve, egyértelműen ez az évjárat a legjobb számomra. Bármennyire is gondolkodok rajta, ennél jobb szamorodnival még nemigen találkoztam, méltó vetélytársai lehetnek elsősorban a Nobilis Ahogy termett 2007-ese, másodsorban pedig Szepsy és Barta 2008-as szamorodnijai. Izgalmas, élvezhető és megunhatatlan szuperklasszis bor, nemzetközi szinten is, erős 8, már majdnem 9 pont (95).


2 komment · 1 trackback

Címkék: nyolcpontos 2008 Tokaj Szamorodni Kikelet Lónyai

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr175215841

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2013.05.13. 10:13:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

117 2013.05.16. 19:02:17

Nagyon szép bor, szó ami szó. Én múlt nyáron nem egymás mellett, de egy napon kóstoltam a Barta 2008-assal, (mindkettőt a pincénél). Nekem a Barta jobban tetszett akkor, bár abba azt hiszem, szerelmes lettem. és mindkettő jobban tetszett, mint a Szepsy. De azt is elkortyolgatnám azért: abban sincs hiba. Inkább csak a stílusok mások ezen a szinten.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.05.16. 19:21:36

@117:Igen, én is vélem, ezeknél a boroknál, már nemigen lehetne kiemelni valamelyiket, objektív szempontok alapján, itt már az egyéni preferenciák számítanak. Nekem a Barta egyértelműen édesebb érzetű volt, mint a Kikelet, a Szepsy szamorodnia pedig tömörebb érzetű. Mindhárom nagy klasszis, de ha választanom kellene, akkor egyértelműen a Kikelet a favoritom.