Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) badacsony (1) Badacsony (4) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) bordogság (2) Bordogság (1) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) Cabernet Franc (4) cabernet franc (1) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) disznókő (1) Disznókő (2) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) hárslevelű (2) Hárslevelű (17) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) Juhfark (1) juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) magyarország (1) Magyarország (13) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) Németország (2) németország (1) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) rendezvény (6) Rendezvény (17) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) Syrah (11) syrah (2) szamorodni (1) Szamorodni (8) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

Attila csodaországában

2014.02.10. 07:00 rszabi

nag3.jpgHa valaki azt hiszi egy Tim Burton film megnézése után, hogy annál szürreálisabb világot álmodni sem lehet, az hamar tehet egy kijózanító kirándulást Mátraaljára. Én naivan azt gondoltam, hogy az utóbbi évek mátrai borforradalmának van valami kézzel fogható eredménye, legalábbis a leginkább fókuszba került Gyöngyöspata és Gyöngyöstarján környékén. A mi kis csodálatos magyar rögvalóságunk pillanatok alatt kijózanít, elég egy fertályórányi autózás a környéken, általánosan leépülő faluképpel, közel nulla éttermi élményszerzési lehetőséggel (egy üdítő kivételt azért találtunk), a borboltok szinte teljes hiányával, és 5 percnyi ott tartózkodás után egy autós üldözés (és elfogás) megélésével. Kőkemény lehet ilyen nehéz körülmények között dolgozni, ilyen háttérrel, vagy inkább e nélkül embert próbáló feladat felemelkedni, de hát a remény hal meg utoljára. Lehet tisztelni a magyar borászokat a fotelből ülve is, de a legmélyebb tiszteletet mindig akkor érzem magamban, amikor meglátogatom őket a saját kis világukban. Németh Attilára, ha azt mondom, hogy különutas borász, akkor még nem mondtam semmit. A műfaj, amiben ő munkálkodik, nem is igazán létezik, bár szerintem Édouard Manet-t sem zavarta a kezdetek kezdetén, hogy a még nem is létező impresszionizmus egyik nagykövete lesz.

Edouard_Manet_004.jpgAttila borai gyakran, vagy szinte mindig szokatlan, sőt extrém analitikával rendelkeznek. Nem ritka a száraz(abb) boroknál a tizenötös szeszfok, mindez komoly extrakttal és nem ritkán jelentős maradékcukorral karöltve. Mindennek a csúcsa a szépreményű, de azt be nem váltó ős-diós muskotály volt a 2004-es esztendőben, amikor a 12-es sav! mellől az összes maradékcukor kierjedt. Az extrém szokatlan arányú bor izgalmas kóstolást, de nem sok élvezetet tartogat a bátor felfedezők számára. Ritka az olyan borász, aki fehérben és vörösben is nagy dolgokat tud, de olyan, aki emellett még édesben is aduász, már tényleg nagyon keveset tudnék említeni - Attilán kívül.

Egyből a mélyvízbe érkeztünk, rögtön a már fent említett borral nyitottunk. Pontozni nem lehet, viszont egyedisége okán maradandó élményt szerez. A Betsek Hárslevelű 2011-ese borvidéki alienként került a sorba, a borász ugyanaz, de  a helyszín ez esetben Hegyalja. A relatív magas szesz és a maradékcukor ellenére van dinamizmus ebben a borban, élvezeti érték meg annál is több. Tervezem, hogy majd megnézem mit nyújt a papíron hasonló Gizella Barát mellett. A rosszemlékű kétezertízből az egyik legnagyobb kedvencem a Veresföldi chardonnay volt, most az egy évvel korosabb elődjét szondáztuk, nem kicsit tetszett, ebből is hoztam, részletek hamarosan. Az orbitálisan jó 2009-es Barnatanya syrah után kicsit várni kellet a folytatásra, mert egy év kimaradt ennek a bornak a történetéből, de a visszatérés parádés lett. Üröm az örömben, hogy a 2011-es évjárat gyakorlatilag már el is fogyott. A tizenkettest is megnéztük, de az igencsak rúgkapált még, bízom benne, hogy hamarosan az elődjei röppályájára áll át. Édesből a csúcs Hanna legifjabb (2011-es) tagjával randevúztunk, jóval kevesebb maradékcukorral és alacsonyabb savkészlettel, de hasonlóan hibátlan örömszerzőként funkcionált, mint a nemrég szondázott 2008-as.

Sajnos ilyen szortimenttel és remek árakkal, valamint Magyarország legbefolyásosabb borkereskedőjével a háta mögött sem zökkenőmentesek a pince mindennapjai, minden elismerésem a borásznak ilyen körülmények között ilyen borok megszületéséért.

* A Manet kép forrása: http://hu.wikipedia.org/wiki/Manet


8 komment · 1 trackback

Címkék: Mátra Pincelátogatás Németh Attila Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr85805145

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2014.02.10. 12:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.11. 10:48:58

Azt mondod, ezen a 100forintosbolt-bejárat kinézetű olasz helyen jól főznek?

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.02.11. 12:17:32

@Hepci: Csak a pizzájukat kóstoltuk, de az nagyon jó volt. Vékony, ropogós, de nem száraz tésztával, elég, de nem túlzó feltéttel. Ha arra járok egészen biztosan megyek újra.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.02.11. 12:29:05

@Hepci: Szerintem az ország egyik legjobb pizzája.

loading 2014.02.11. 16:58:25

@rszabi: Meglepsz, mert nyáron semmi ilyenben nem volt részünk. Borboltokat nem kerestünk, a termelőkhöz mentünk. :)
Igazából egyetlen normális szállás van. Étterem is egy (ugyanaz a tulaj). Mondjuk nem fine dining.
Akkor még nem voltak kóstolhatóak náluk az Alana borok. Helyette mondjuk sok minden mást (egyátalán nem palackozott vagy palackozás után is még hordóban maradt tételeket) kóstoltunk.
A Syrah-ja jó, az Oldalolasz szintén. Hanna remek.

S hát igen, szomorú volt látni, hogy nem felfele megy szekér. Ennek egyik oka szerintem, hogy NAG nagyon Tokaj felé fordult és kevés ideje van a mátrai területek promóciójára.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.02.11. 17:17:33

@loading: Borboltokat mi sem kerestünk. :)
Attila mondta, hogy gyakorlatilag nem is nagyon vannak, sőt a borvidék központjában évekig még borászati szaküzlet sem volt..

loading 2014.02.11. 17:35:08

@rszabi: És az az egy is a BT-től kell, hogy megvegye a NAG borokat....

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.02.12. 09:24:18

@ungert: @loading: Tegnap este kinyitottam, a 2009-es fehér Concubinát, ami ott nem szerepelt a kóstolósorban.
Nagyon rendben van még így 5 éves korában is. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.03.18. 12:01:36

Tegnap voltam Gyöngyösön, sajnos nem jutott idő pizzát kóstolni Valeriónál...