Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) badacsony (1) Badacsony (4) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) bordogság (2) Bordogság (1) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) Cabernet Franc (4) cabernet franc (1) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) disznókő (1) Disznókő (2) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) hárslevelű (2) Hárslevelű (17) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) Juhfark (1) juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) magyarország (1) Magyarország (13) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) Németország (2) németország (1) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) rendezvény (6) Rendezvény (17) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) Syrah (11) syrah (2) szamorodni (1) Szamorodni (8) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

A minőségi édes vörösbor - Tedeschi Recioto 2007

2014.05.27. 07:00 rszabi

tedeschi_recioto_2007.jpgA mai téma a hazai borélet achilles sarka, az örök kedvenc beszédtéma az édes vörösbor lesz. Az (fél)édes vörösbor egyfelől nézve a legkeresettebb kategória az élelmiszerboltok polcain, másfelől a palackozott pancsbor legfőbb megtestesítője a minőségi borok kedvelői között. Édesvörösek ide, dankópisták oda, mégis úgy érzem, hogy ezzel a borral végképp az olvasói érdeklődés sötét zsákutcájába irányítom magam. De mi ennek az oka? Ha egy borfesztiválra kiraknánk ezt a bort, a közönség egyik része a legnagyobb örömmel habzsolná fel az utolsó palackig, a másik fele viszont elvből rá sem nézne erre a rendkívüli italra. Igen ám csak a két halmaz közös metszette (közel) nulla. Nagyon erős általánosítás következik, mindenfajta pejoratív szándék nélkül. Aki szereti az édes vöröset, az nem nagyon keresi a természetes/minőségi vonalat, pláne nem olvas borblogot. Azok akik veszik a fáradtságot hogy utat leljenek a minőségi borok kusza világának labirintusában, azok pedig nem nagyon vevők az édes vörösre. De mi is pontosan ez a Recioto? Néhány mondatban itt már felvázoltam, de ennél sokkal érdekesebb, hogy a terület sztárborászai kivétel nélkül készítik ezt a fajtát, annak ellenére, hogy a drága és hosszadalmas eljárással készíthetnének belőle akár Amaronét is, amit szinte korlátlan mennyiségben, gond nélkül felszippant a nemzetközi kereslet.


Anyone who makes Amarone should first of all be capable of making a good Recioto”, mondta Sandro Boscaini, nagyjából annyit tesz, hogy ha nem tudsz jó Reciotot csinálni, akkor bele se fogj az Amarone készítésébe. Vörösbornak már nem vörösbor igazán, erősített borokhoz szokott szájnak kevésnek tűnhet a szesz és túl elevennek a sav, ezt a bort tényleg csak a saját értékrendszerén belül lehet értelmezni és élvezni. Jelen borunk a Tedeschi pince 2007-ese, nyitás után egyből meglep, súlyos, lassan hömpölygő drabális tételre számítottam, ehhez képest már színben is egy fiatalosan tükrös felszínű, nagyon izgalmas bort kaptam a poharamba. Illatában keverednek klasszikus vörösboros jegyek egy portói illatkészletével. Szájban is egyértelműen van némi hasonlatosság az erősített borokhoz, de a földhözragadtabb alkoholszint és a példás sav-cukor egyensúly nagyon szépen kiemeli a fűszeres gyümölcsösséget. Fekete ribizli, szeder, friss és túlérett formában egyaránt könnyen felfedezhetőek benne. Lecsengése a jelentős (107 gramm) cukortartalom ellenére rendkívül tiszta, amit egy könnyed füstös érzet tesz különlegessé. El tudom képzelni, hogy van innen még feljebb, de stílusos és élvezetes élményt adott ez a palack bor. 7 pont (90)


3 komment · 1 trackback

Címkék: hétpontos 2007 Olaszország Tedeschi Veneto Valpolicella Recioto

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr106202179

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2014.05.27. 12:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.05.27. 08:53:03

Az általam képviselt veronai metszőollós cég tulajdonosa jó barátságban van az egyik legpresztízsesebb termelővel.
Azt ígérte, ha legközelebb megyek több napra, megyünk kóstolni asztrális árazású reciotókat és amaronékat...

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.05.27. 09:38:35

@Hepci: Nem mindennapi élménynek ígérkezik. :)
Aki ott a csúcson van, az már tényleg világviszonylatban is a legteteje. Ezen a Giuseppe Quintarelli (Az ottani Szepsynek felel meg) kóstolón például Chateau Margaux-ok és Romanée-Conti-k között villogtak a borok.

www.cellartracker.com/event.asp?iEvent=20491

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.05.27. 10:06:18

@rszabi:
Írok majd róla, ha lesz belőle valami.
Sajnos pár éve hazafelé jövet felrobbant 2 palack recioto az autómban a nyári kánikulában, de nem ettől a termelőtől, hanem olcsóbb kategória, amit ajándékozni szoktak venni az említett gyárban.