Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) badacsony (1) Badacsony (4) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) bordogság (2) Bordogság (1) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) Cabernet Franc (4) cabernet franc (1) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) disznókő (1) Disznókő (2) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) hárslevelű (2) Hárslevelű (17) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) Juhfark (1) juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) magyarország (1) Magyarország (13) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) Németország (2) németország (1) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) rendezvény (6) Rendezvény (17) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) Syrah (11) syrah (2) szamorodni (1) Szamorodni (8) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

Korkedvezményes nyugdíjasok -Szekszárdi mesterkurzus

2014.06.27. 15:41 rszabi

szekszard.jpgBordóban, Piemontban az öt-tíz éves borokat még épp csak elkezdik nyitogatni, mi meg örömködhetünk afelett, hogy a mieink ennyi idősen még életben vannak. Nem is lenne ez baj egy újjáéledő borkultúrájú országtól, mint amilyenek vagyunk, a baj csak az, hogy ezekért a palackokért simán elkértek hat, nyolc vagy akár tízezer forintot is. Akkoriban az volt a hozzáadott érték vagy inkább ígéret, hogy ezek a borok mekkorát fognak szólni 5, 10 vagy 15 év múlva, amikor a tannin besimul, az ízek pedig mese finomra érnek. Vannak borok, amik kifejezetten villognak versenyeken, kóstolósorokban, szebbnek, kifejezőbbnek vagy egyedibbnek tűn(het)nek. Ezen a napon a szekszárdi borászok Mészáros Gabriella közvetítésével olyan borokat mutattak be nekünk, amelyek nem tartoznak ebbe a körbe. Egyenként valószínűleg sokkal inkább vonzóak lennének, például hideg téli estéken, lassú kortyokban nyeldesve. Ezek a borok “nagy borok”, legalábbis a Bocki-i értelemben. Nagy az alkohol, nagy az extrakt, a súlyos kortyokban tömérdek aroma és zamat tornyosul. Vibráció, egyediség és izgalom kevesebb van, de azért akad az is. Kicsit olyan érzésem volt a végére, mint a paraszt bácsinak az állatkertben, amikor meglátta zsiráfot: szép, szép, de otthonra nem kéne.

A 16 borból kettőt Taklerék szállítottak, a 2007-es Regnumot és a 2006 Franc Reservet. Mindkettő tipikus Takler nehézbombázó, ebben a stílusban még inkább hazai pályán játszanak, mint a többi résztvevő. Körübelül egy szinten állnak, a Regnumban nagyobb komplexitást, a Francban több tisztaságot fedeztem fel. Erős 6-os mindkettő. Szintén 2 bort hozott a Szeleshát, az Oroszlán 2007-ese és a Háromfiú 2008-asa nekem nagyon mást mutatott. A Háromfiúnál egyértelműen kiérződöttt a kékrankos betét és nem jó értelemben. Az Oroszlán sokkal harmónikusabb volt, az elméleti kékfrankos előnyt, a karakteresebb savszerkezetet abszolút nem éreztem a Háromfiúban. Németh János két francjában (‘07 és ‘08) a fiatalabb a kellemes illatok után kesernyés-tapadós tanninal vette el a lelkesedésemet, a másikkal már az orr próba során meggyűlt a bajom. A szép fajtajelleg mellé beköltözött társbérlőnek egy kis zöldes éretlenség is. Tisztes középszer mindkettő. A 2006-os Sebestyén Grádusban szépen megmaradtak a gyümölcsök a palackérlelési aromák mellett. Egyértelműen a jobbak között volt ezen a napon. Aki rendszeres olvasóm, annak már nem okozok meglepetést azzal , hogy nálam ezen az estén ismét az élmezőnyben végzett Heimannék 2007-es Franciscusa. Nagyon egyedi bor, szépen érik, de messze nincs ebben annyi tűz, mint a 2009-esben. Sajnos az előszűrés során a szekszárdi borászok kiszórták a pince másik beküldött borát, a 2006-os Barbárt, pedig arra piszkosul kíváncsi lettem volna. Eszterbauer két 2007-es bora a Mesterünk és a Tivald is közepesre vizsgázott nálam. A Mesterünk egy tisztességes bordói házasítás, az illatába egy kis kávé zacc, az ízébe a durva tannin piszkít bele. A Mészáros pince 2007-es Cabernetje mellé nem sokat jegyeztem fel, egyértelműen a gyengébbek közé soroltam. Egy fokkal ennél jobbnak éreztem a szintén hetes és szintén tiszta CS Schieber pince borát. A Tüske Cabernet Franc 2006 illatába a hordó(?) furcsa aromákat csempészett, medvecukor és más tercier aromák uralták a poharamat. A Fekete 2003-as Cabernet Sauvignonjához a jegyzeteléshez kapott füzetecskében azt írták, hogy rumos-diós ízvilága van. Ez egy elég optimista megközelítés, én inkább éretlennek és disszonánsnak mondanám. Nem tetszett. A Bodri Optimus 2003-asa volt a középső a 2003-asok sorában, egyértelműen jobb, mint az előző, de kevésbé friss, mint az utolsó bor. Kicsit barnult a színe, a gyümölcsök is inkább aszalt formában vannak jelen, egy finom animális vonal is felbukkant, füstölt sonka képében. Picit cizelláltabban és frissebb savgerinccel az élmezőnyben is végezhetett volna, de nem így lett. A 2003-as La vida Merlot 10 év után is friss és fűszeres, nagyon kellemes élmény volt a végére.

A kóstoló végén volt egy kis kerekasztal beszélgetés, ki-hogyan látja, mi vinné előbbre igazán a borvidék fejlődését. Általános vélekedés, hogy a kékfrankos és kadarka nagyobb szerepet kell, hogy kapjon, az, hogy magában vagy inkább házasításban, még a jövő zenéje. Egyedi, fűszeres bikvavérekre is biztosan van igény, bár ezek is besorolhatók a kadarka/kékfrankos házasításokba. Azt, hogy bordói típusú házasításokra, vagy ezekből készült fajta borokra mekkora igény lesz a jövőben, azt senki sem tudja biztosan megmondani. Én magam azt gondolom, hogy jelenleg a szőlész/borász személye nagyobb nyomatékot ad a végeredményben, mint a fajta kérdés. Kellő lelkesedéssel és szakmai tapasztalattal akármelyik fent vázolt típusból lehet jó szekszárdit csinálni. A szekszárdi borok esetében hatványozottan igaz, hogy a változatosság gyönyörködtet.

Köszönöm a meghívást a szervezőknek!


7 komment

Címkék: rendezvény Szekszárd

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr156433887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.27. 17:24:55

A Bodri Optimus ezek szerint legalább tényleg kisimult, fiatalabb korában egészen rémes élmény volt, bár az évjáratban nem vagyok biztos.
Sok, tisztességesnek (vagy tisztességes középszernek) nevezhető szekszárdi bor között alig emlékszem olyanra az utóbbi években, ami legalább egy tulajdonságával elbűvölt volna, pedig veszegetünk, most is épp nyitva van Eszterbauer valamelyik diszkontban vesztegetett mindentbele küvéje (R 6). Mintha a kezdeti lelkesedés után mindenki besimulna a nem tudom, mibe...
Talán két kadarka tetszett leginkább (Mészáros Leányvári 2013 és Márkvárt 2013), de azokat csak versenyen kóstoltam, meg valamelyik Barbár (étteremben).

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.06.27. 21:28:26

@Hepci: Én most találkoztam először ezzel az Optimussal, úgyhogy nem igazán tudom, hogy ez a korral simult ki, vagy már eleve ilyen volt.

silvousplait 2014.06.28. 16:43:46

@rszabi: A 2006-os Barbart 2013 januarjaban kostoltam. Gyumolcsossegebol maradt meg, de a lejton erezhetoen megindult mar lefele.

Szekszarddal kapcsolatban a hires Gauguin-kep jut folyton az eszembe: Honnan jovunk? Kik vagyunk? Hova megyunk?

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.06.29. 16:23:48

@silvousplait: Ezekre a kérdésekre még nincs meg a végső válasz. Azért tartatnak maguknak és a közönségnek is ilyen kóstolókat a szekszárdi borászok, hogy közelebb kerüljenek a válasz megtalálásához.

silvousplait 2014.07.01. 09:34:54

Koszonom a valaszt! Lehet vajon tudni, hogy mely borok pottyantak ki a selejtezoben ? Es hova lettek a 2002-es, 2004-es, 2005-os borok ? Neked nincs olyan erzesed, hogy orrverzesig ezeket a napegette evjaratokat nyomjak ? (S finoman szolva itt sem makulatlan a felhozatal.) Engem kellemes meglepetesek ertek a fenti evjaratok 5-7 esztendos boraival (ha van sav, az elettartam is hosszabb - roviden).
A valasz megtalalasahoz ilyesfajta teljesseggel es nyitottsaggal is kozelebb lehetne kerulni.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.07.01. 09:52:21

@silvousplait: Annyit tudok a kiválasztási folyamatról, hogy bármelyik szekszárdi borász két borát nevezhette. Ezeket maguk a szekszárdi borászok vakkóstoló keretében előszűrték, így alakult ki a 16 szereplős sor amit itt bemutattak. Az évjáratok kiválasztásáról semmit sem tudni, bár engem is érdekelnének kevésbé meleg évjáratból származó borok is.

silvousplait 2014.07.02. 09:07:26

Koszonom. Teljesen varatlan helyekrol erhetik az embert meglepetesek. A Château Kajmad 2002-es Szekszardi Cuveeje (cabernet sauvignon, merlot, kekfrankos) 6 evesen bontva gyakorlatilag a legjobb szekszardi bor azota is, amit kostoltam. A Markvart-fele 2005-os Cuve ugy tunik, elpusztithatatlan. Szerencsere van meg nehany pelda... bar tobb lenne !