A negyedik hónapban jár már a blogom, kicsit visszanéztem mi mindenről volt eddig szó és jött a felismerés, hogy még semmit sem írtam az alföldi borokról. Az ország legnagyobb borvidékétől joggal várhatjuk a hétköznapok megbízható minőségű korrekt alapborait, amelyekkel a Magyar bor képzeletbeli termékpiramisának stabil alapját adják. A Frittman pincészet az Alföld kevés “húzó” neveinek egyike, 2007-ben Frittman János az év borásza címet is elnyerte. Számos hazai és nemzetközi fajtával foglalkoznak, bejegyzésem tárgya az utóbbi kategóriából került ki.
Színben igen világos, illatban üde, benne éretlen zöld almás aromák érvényesülnek. Szájban kicsit vékony, de nem súlytalan, sajnos a savak mindent felülírnak, látatlanban 2010-es évjáratra tippelnék ezen tulajdonsága alapján, ami nem túl hízelgő rá nézve. Ízében inkább a citrusosság dominál, a savak is ezt hangsúlyozzák, érett gyümölcsösséget nem éreztem belőle. Gasztro bornak éppúgy kiváló, mint fröccsnek, grill húsokhoz, főleg sertéshez vagy zsíros ételekhez tudom elképzelni. A bor, egy kis szódával támogatva, szárnyakat kap, erényei felerősödnek, hibái szépen elfedődnek, ezért érdemes a fogyasztás ezen módját preferálni. Tiszta és korrekt bor, olyan, amilyenre számítottam, 4 pont (80).