Sauskáék azt írják erről a borukról, hogy:“Teljes mértékben tokaji bor és 100%-ban chardonnay.” Ezzel úgy ötven százalékban egyet is tudok érteni. Azt , hogy száz százalék chardonnay senki nem vitatná, tanítani valóan tipikus chardonay-s ízvilág és szerkezet jellemzi. Azzal viszont nem igazán tudok mit kezdeni, hogy ez egy tokaji bor lenne. Az alapanyag nyilvánvalóan onnan van, de hogy szerintem vakon száz ember közül, senki sem tippelné ezt tokaji bornak, abban majdnem teljesen biztos vagyok. Nincs is ezzel semmi baj, a figyelmes szemlélő már a címke arányaiból elég sok következtetést tud levonni. A pince és a fajta neve mellett, csupán mikroszkopikus méretben lehet fellelni a termőhelyet. Természetesen tisztában vagyok vele , hogy a zempléni tájbor megnevezés nem sok vevőt fog toborozni, főleg a majd’ ötezer forintos vételár mellett, de azért mégis ad egy fajta orientációt ez a prioritásokról. A bor amúgy nem rossz, de nem is igazán jó. Hiába a finom krémes textúra és a komoly tartás, mert ennyi alkoholos édesség mellé már nem hiányzik ez a minimális cukortartalom se, pedig én szoktam lenni a legutolsó aki maradékcukrok és alkohol többletek felett sopánkodik. Ha ennyit tud fajtaborként a chardonnay tokajban és ennyibe kerül, akkor én nem vagyok rá kíváncsi, inkább csináljanak belőle jó és megfizethető házasításokat, abban sokkal nagyobb fantáziát látok. 5 pont (86)
100% Chardonnay + 0% Tokaj = Sauska 2011
2014.03.18. 07:00 rszabi
6 komment · 1 trackback
Címkék: ötpontos 2011 Tokaj Chardonnay Sauska
A bejegyzés trackback címe:
https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr85865940
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2014.03.18. 08:39:03
Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
kifli 2014.03.18. 09:26:37
szigorú de igazságos véleménynek tűnik. eddig sem vettem sóska borokat, ezután sem fogok. vegyészborok.
rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.03.18. 11:24:50
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy először a vaksorban még 6 pontig ment, de háromszori visszakóstolás után már nagyon unalmasnak tűnt.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.03.18. 12:05:08
Én szívesen innék aránylag unalmas tokaji chardonnay-t Sauskától (is), 2000-ért.
rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.03.18. 14:39:01
@Hepci: Sauskánál maradva, ha házasítva tudnak (Cuvée 113), friss és tartalmas bort csinálni 2000 körül részben chardonnayből, akkor nem látom okát, hogy fajtatisztán miért ne tudnák ugyanezt prezentálni.
furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.03.18. 23:15:18
Amennyire hallottam, stílus tekintetében némileg meg van kötve a borász keze, de mostanában olyan híreket is olvastam, hogy a hordó kevésbé lesz hangsúlyos a borokban.
loading 2014.03.19. 13:44:47
@Hepci: Árvay néven még annyi volt. De az rég volt.
