Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) Badacsony (4) badacsony (1) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) bordogság (2) Bordogság (1) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) Cabernet Franc (4) cabernet franc (1) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) disznókő (1) Disznókő (2) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) hárslevelű (2) Hárslevelű (17) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) Juhfark (1) juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) magyarország (1) Magyarország (13) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) németország (1) Németország (2) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) Rendezvény (17) rendezvény (6) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) Syrah (11) syrah (2) szamorodni (1) Szamorodni (8) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

Magyar kórság újratöltve - Heimann Franciscus 2009

2014.04.22. 07:00 rszabi

franciscus.jpegNégy éve jelent meg ez a blogbejegyzés és a folytatásai, azóta többször is újra olvastam. Bődületes marhaságnak tartom a magas alkohol miatt fanyalgókat, azt, hogy egy akármilyen hazai bort Amaronehoz hasonlítsanak, az már végképp röhej kategória. Az alkohol szint az csak egy vékony kis szelet az összkép tortájából. Persze ha más már nem is marad mellette, akkor nem jó. De önmagában az, hogy egy bornak 15-6 fokig szalad a szesze az számomra semmiképpen nem ördögtől való mutatvány. Ünnepnapokon a hazai kedvencek mellett szoktam időnként Amaronékat bontani, nem mintha kedvem ne lenne gyakrabban, csak hát ugye ez nem az az árkategória. Ha külföldit iszok, akkor sem tudom a fejemből száműzni a hazai vonatkozásokat és sokat gondolkoztam, hogy milyen pannon borral tudnám összemérni az erényeit. Szőlőfajta tekintetében nem találni hasonlókat, legjobb tudomásom szerint nem található idehaza az Amaronet alkotó szőlőfajtákból egy sem, a technológia itthon nem használt, így a közös metszetnek csak a brutális mennyiségű szesz maradt.

A kanyargós bevezető után rá is térnék a mai borra nevezetesen Heimannék 2009-es Franciscusára. Heimannék mindig is mertek bátran előlépni valami szokatlannal. Sagrantino, tannat és viognier. Minek kell ez ide, tenné fel a kérdést jónéhány véleményvezér, van nekünk elég őshonos fajtánk, ha meg az nem felel meg a célnak, akkor ott van a jó öreg cabernet meg a merlot. Minek ide a sok variáció? A legcsattanósabb válasz, mint oly sok más esetben ezúttal is a palackban rejlik. Nem hiszem, hogy különösebben megmutatná Szekszárdot mint egyedi termőhelyet, abban sem vagyok biztos , hogy nincs olyan kékszőlő ami ne érezné magát jobban, ott délen, mint a sagrantino. Abban viszont egészen biztos vagyok, hogy ennyire ízléses “nagybor” nemigen készül kishazánkban. Ez a bor illatos, ízes, frissitő savgerince tisztán tartja a szájpadlást, a feketebogyósok íze veszettül sokáig kitart a szájban, bónusz, hogy nincs benne se lekvár, se kesernye. Ezt nem tudom és nem is akarom 8 pont (93) alá minősíteni. Egyéni preferenciák ismerete nélkül is bátran ajánlom bárkinek aki nem veti meg az izmosabb vörösborokat. Nem olcsó, de megéri, akár már most is el lehet kezdeni a spórolást, hogy a karácsonyi asztalra odakerüljön. Az Amaronés vonalra visszatérve megemlítem, hogy egy igen tisztességes amaronet vettünk magunkhoz utána, igaz nem egy csúcs évjáratból, de a mi fiúnk egyértelműen magasabb szinten muzsikált harmónia és frissesség tekintetében, meg abban is hogy piszok gyorsan ürült kifelé a palack. És ez sem a legutolsó szempont. Ha ez lenne a Magyar kórság, akkor részemről szívesen látom.

 A teljes sor egy másik szerző tollából itt olvasható.


6 komment · 1 trackback

Címkék: nyolcpontos 2009 Gondolatok Cabernet Franc Heimann Sagrantino

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr276053170

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2014.04.22. 09:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.04.22. 09:10:10

Örülök a visszatérésnek. :)
A borral még nem találkoztam, de jól hangzik, remélhetőleg szembejön valamelyik kóstolón. :)

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.04.22. 11:39:57

@furmintfan: Köszi :) Sajnos kóstolókon még sosem találkoztam vele. Általában a Barbárt viszik mindenhová, vagy csak az olcsóbbakat, pedig szerintem ez a bor simán jobb mint a 2009-es Barbár, mondom ezt úgy, hogy egymás mellett még én sem láttam őket.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.04.22. 19:56:58

Kosz a posztot. A 15%-os alkohol nem baj, ha nem erezni. Viszont, ha ezt a hosszu erlelesre szant bort elrakod mondjuk 3 evre, akkor szeszdominans lesz.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.04.22. 21:11:10

@akov: Állítólag, a nemrégiben megtartott Heimann Barbár ünnepen a 2006-os nagyon nagy formában volt, ha nem tévedek az is 15-ös szesszel bír. Tudom, hogy sok eestben kiüresednek ezek a borok és csak az alkohol marad, de azért vannak kivételek. Ha tehetem elteszek egyet ebből és megírom három év múlva a tapasztalatokat :)

Kopáncs 2014.05.03. 12:20:17

Na akkor el is kezdek rá gyűjteni Karácsonyra. :)

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.05.03. 18:33:16

@Kopáncs: Ha van kedved írd majd meg, hogy tetszett. :)
süti beállítások módosítása