Az egyik legocsmányabb hónap a február, ködös, sötét és hideg, ezért különösen örülök, hogy boros szempontból ritka felvillanyozó hónapot zártam. Ugye ott volt a mátrai túra, aztán a Furmint Február és alighogy helyrejött a fogínyem a furmintokban megbújó penge savak támadásaitól, kaptam egy újabb meghívót (Köszönet érte Tóth Adriennek és a szervezőknek) egy nem kevésbé izgalmas eseményre, a másodszorra megrendezett Egri-Szekszárdi Bikavér Párbajra. Az igazán izgalmas és tanulságos része, a sétálós kóstoló előtt tartott ültetett kurzus volt. A húsz boros sorban szinte minden stílus megmutatta a magát. Volt itt syrahra (vagy shirazra?) hajazó újvilági stílus, igazán tűzes-fűszeres télivér , és igen elegáns versenyző is akadt, persze egy-két üres, savanykásba hajló tétel emlékeztetett minket, hogy még messze nincs megnyugtatóan rendezve a termékpiramis alja. Az átlagszínvonal azonban igen jó volt. Személy szerint csak három bort soroltam a 4 pontos kategóriába, a derékhad elérte a 5-6 pontot és a legizgalmasabb tételek pannon klasszis szintet villantottak. Személyes kedvenceim (7 pontos kategória):
Heimann Családi Birtok Szekszárdi Bikavér 2011 (kékfrankos, merlot, cabernet franc, sagrantino, kadarka) Fiatalos, szépen csillogó külső, első szippantásra jön a ló akarom mondani bikarúgásszerű élmény, fűszeres és tüzes, ez az amit én nagyon preferálok ebben a műfajban. Szájban is nagyon karakteres, egyediségét talán a sagrantino adja, talán nem, de egészen egyedi tétel volt az biztos.
Sebestyén Pince Szekszárdi Iván völgyi Bikavér 2011(kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, cabernetfranc, kadarka) Stílusos és elegáns, illatában erdei aromák, nedves föld és avar, szájban kifinomult savak jellemzik.
St. Andrea Szőlőbirtok Merengő Egri Bikavér Superior 2009 (cabernet franc, merlot, kékfrankos, cabernet Sauvignon, syrah) Talán a leginkább “kész” bor volt a sorban, bár egészen biztosan meghálálna még egy pár évet a palackban. A Bordói fajták egyértelműen uralják az összképet, de ez egyáltalán nem negatív kritikai észrevétel akar lenni.
Gróf Buttler Borászat Egri Bikavér Nagy-Eged 2008 (cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon, pinotnoir) A legrendhagyóbb bor volt, nem kétség. Már az első orrpróbák után megosztotta a társaságot, volt aki dugó problémát is felvetett, de Mészáros Gabriella megnyugtatott mindenkit: ez a bor ilyen. Nekem aztán semmi gondom nem volt vele, hacsak az nem, hogy ezt a típust nem lehet megfejteni néhány perc alatt. Zöldfűszerek, gyógynövények és tejszínes sűrűség kavalkádja alapozza meg ennek a bornak a stílusát.
Gál Lajos Pincészete Pajados Egri Bikavér 2009 (kékfrankos, merlot, kadarka, kékoprtó, menoire, cabernet franc, syrah) .Már csak a sétálós részen tudtam elcsípni, de az egészen biztos, hogy ez is megérdemel majd egy újabb próbát. Egriesen friss, de a tartalomnak sincs híján.