Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) Badacsony (4) badacsony (1) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) bordogság (2) Bordogság (1) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) cabernet franc (1) Cabernet Franc (4) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) Disznókő (2) disznókő (1) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) Hárslevelű (17) hárslevelű (2) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) Juhfark (1) juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) magyarország (1) Magyarország (13) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) németország (1) Németország (2) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) Rendezvény (17) rendezvény (6) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) syrah (2) Syrah (11) szamorodni (1) Szamorodni (8) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

Rekviem a parafáért - Gondolatok a borosdugókról

2012.11.16. 07:45 rszabi

dugok.JPGLehet, valakinek már unalmas a téma, a magyar blogtérben is értekeztek erről a témáról már nem egyszer, de minden rendszeres borfogyasztó előbb-utóbb belebotlik a dugó kérdésbe. Engem mostanában kezdett el igazán foglalkoztatni, bár nem kell semmi eget rengető negatív élményre gondolni - nem kellett a múlt héten egy palack Chateau Margauxot a lefolyóba öntenem -, ennek ellenére a kis bosszúság is bosszúság és ha egyfolytában a mindennapjaink részévé vállnak, akkor többé már nem is olyan kicsik. Az igazi árnyoldala a dugó problémáknak szerintem a bizonytalanság érzet, az, hogy akár milyen minőségű bort veszek, lehet az szaküzletből, tárolhatom gondosan, mindezek ellenére a nyitás utáni percek könnyen kínos pillanatokba fulladhatnak. Nagyjából itt tartottam az eszmefuttatásomban, amikor a héten belefutottam igen jó írásba egy angol nyelvű blogon, így abból szemezgetek most néhány gondolatot a következő bekezdésben és a végén majd kiegészítem néhány saját gondolattal. 

Nagyon érdekes megközelítést alkalmaz a szerző, rögtön bedob egy igencsak elgondolkoztató kérdést: Mit tennél, ha a boltban vásárolt tojás/hús/kenyér nagyjából 8 százalékat egyből a kukába kellene dobnod? Nem éreznéd úgy, hogy valami nagyon nincs rendben vagy még inkább, vásárolnál valaha abból a termékből újra az életben? A dugóíz problémája a rendszeres borfogyasztók felett állandosult Damoklész kardjává lett. Ha ez nem lenne elég és szerencsésen elkerülne minket a kartonpapír íz iszony, még mindig ott leselkedik a másik veszély, miszerint a parafadugók egyik alapvető tulajdonsága, hogy ha kis mértékben is, de különböző mértékben engedik levegőzni a bort maguk alatt, emiatt tökéletesen tárolt palackok között is kilométernyi különbségek keletkezhetnek néhány év alatt, egészen addig a pontig, ahol a féltve őrzött darabunkból csak egy rommá oxszidálodott, gyümölcs és örömtelen bor nem válik. Természetesen a komolyabb parafadugó gyártók egyre-másra kísérleteznek a TCA mentes dugó elkészítésével, az arányokon már sikerült is javítani, azonban a probléma gyökerét még nem sikerült kezelni. A csavarzárak és más alternatív megoldások (mesterséges dugók) egyre több előnyt tudnak felmutatni a bor oxigénnel való ellátásával kapcsolatban is, végső célként a teljesen kontrollált oxigén menedzsmentet jelölve ki. Épp egy magyar Sauvignon Blanc (Nyakas) bor példáját hozta fel a szerző, két palack közül az egyik nomacorc dugóval volt ellátva, a másik hagyományos parafadugóval; a különbség jól érezhető volt, a mesterséges dugóval ellátott palack sokkal több frissességet és gyümölcsösséget mutatott. A szerző végkövetkeztetése egyértelmű és végletes, hiába van velünk a parafa évszázadok óta, az ideje lejárt és itt az idő, hogy a fogyasztók kiköveteljék a változásokat. Eddig tartott az összefoglaló, aminek sarokpontjaival nemigen tud vitatkozni senki sem, aki már bosszankodott emiatt.

Először észre sem vettem, hogy egyre gyakrabban azt kukkolom a webshopok borleírásánál, hogy mivel van lezárva. Hovatovább, az utóbbi időben készítettem olyan listát is, ahol már csak ilyen külföldi tételek szerepelnek. Ha 15-25 Euro között simán találok tucatszámra 6-7 pontos borokat, ahol majd nem kell dilemmáznom a kidugózásnál (behűtsek-e mellé valami mást is arra az esetre, ha az eredeti a szándékom ellenére a lefolyóban végzi). Az a tény, hogy vissza lehet vinni a problémás borokat a legtöbb szaküzletbe, remek dolog, de nem ad minden esetben megnyugtató megoldást. Az ajándékba kapott borokat vagy a sok év múlva nyított tételeket már problémásabb becserélni. Vagy teszem azt, néhány hete, amikor az utolsó palackok egyikét rendeltem meg- a számomra az idei év egyik legkedvesebb borából -, akkor ott már a legnagyobb jóindulattal sem lehetett volna menteni a menthetetlent. Szerintem a következő években egyértelműen előnyhöz jutnak azok a borászok, akik élnek a lehetőséggel és TCA mentes palackokba zárják a komolyabb boraikat is. Az új megoldások örvendetesen terjednek az itthoni prémium szegmensben is, elsőként, ha jól tudom, Demeter Zoltán váltott az üvegdugós megoldásra, de a csavarzár is egyre több helyen feltűnik, legutóbb nekem Szecskő Tamás Chardonnay-ja okozott boldog rácsodálkozást. Jelen pillanatban azt látom, hogy ebben a küzdelemben Új-Zéland áll nyerésre, okosan és bátran váltottak, remélem, hamarosan sok követőjük akad szerte a nagyvilágban és kis hazánkban is.


3 komment · 1 trackback

Címkék: Gondolatok

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr934909174

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rekviem a parafáért 2012.11.16. 09:51:01

A következő években egyértelműen előnyhöz jutnak azok a borászok, akik élnek a lehetőséggel és TCA-mentes palackokba zárják a komolyabb boraikat is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krepler 2012.11.20. 16:21:09

a poszt korrekt, csak ne feledjük, hogy vannak olyan borok - elsősorban a hagyományos, oxidatív típusúak -, amelyeknél igenis van szerepe a bor szellőzésének.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.11.20. 16:54:55

@krepler: Igen, igazad van. Például a Tokaj lősz arcai rendezvényen a Bott pincénél halottam, hogy ők minden borukat üvegdugóval akarják zárni a jövőben, kivétel a szamorodni és az aszú, ott maradnak a parafánál, a szellőzés és érlelés miatt.
Másrészről a versenyhelyzet mindig hasznos, ha a parafagyártók azt látják a jövőben, hogy egyre több borász választ az alternatív megoldások közül, biztos, hogy növelni fogják ez irányú kutatásaikat.

krepler 2012.11.20. 18:34:35

üvegdugó :)
és biztos, h vannak még tartalékok a parafában is. mondjuk nyilván nem a 3 centis, morzsolódó izéknél
süti beállítások módosítása