Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) Badacsony (4) badacsony (1) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) bordogság (2) Bordogság (1) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) cabernet franc (1) Cabernet Franc (4) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) Disznókő (2) disznókő (1) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) hárslevelű (2) Hárslevelű (17) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) Juhfark (1) juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) magyarország (1) Magyarország (13) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) németország (1) Németország (2) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) Rendezvény (17) rendezvény (6) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) syrah (2) Syrah (11) szamorodni (1) Szamorodni (8) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

Nobilis Barakonyi Hárs 2006 és Mézes karajsült alma mártással

2012.07.18. 22:39 rszabi

hars_sertes.JPGBő egy hónapos kihagyás után veszem fel ismét a fonalat bor-étel párosítás témában. Ahhoz képest, hogy egy-két hetente terveztem előjönni új dolgokkal, egy cseppet belassultam. Bár sok ötlet van, idő híján csak kevés kerül végül megosztásra.

A kísérő:

A mai bort egy vertikális Barakonyi Hárs sorba tartogattam, de sajnos a 2007-es évjárat teljesen elfogyott, ezért úgy döntöttem, nem várok vele. Hamar bebizonyosodott, hogy milyen jól döntöttem.

Komoly bor ez, egy kicsit túlontúl is az, szép savszerkezete komplex beltartalommal párosul. Az alkohol sem csekély, hamar kiderül, hogy itt a hárs nem a kedves oldalát csillogtatja meg. Színe sötét szalmasárga, szaglászva először az ásványossága hangsúlyos, sőt, a türelmesebb szimatolók akár virágos illatokban is részesülhetnek, de nem üde, tavaszi, virágos rétre kell gondolni, hanem inkább egy kicsit fülledtebb, töményebb, szénás-száraz virág illatra. A korty sűrű és arányos, hat éves kora ellenére a savkészlete élénk és hangsúlyos. A 2005-ös Hollóvár Hársra hasonlít tömörségében és szerkezetében, de nincs olyan aromakomplexitása és hossza sem. Komolyabb szellőztetést ajánlok ennek a bornak, nekem a második és a harmadik napon is feltűnően szép formáját mutatta. 6 pont (88).

A párosítás alapját az adta, hogy a sertéssültek igencsak igényelnek virgoncabb savakat, illetve
ízvilágban olyat ételt igyekeztem választani, ami részben hasonló jegyeket mutat, mint a bor (pl. a mézes szósz volt a párhuzam a hárs mézes-virágos jegyeire, kiegészítve azt az almás, zsályás aromákkal.) Az előzetes vélelmezéseimet maximálisan beigazolta a végeredmény, kihozták egymás legjobb arcát. Ehhez az ételhez kézenfekvő lett volna valami jófajta Furmint-ot választani, de úgy gondoltam, hogy a Nobilis Barakonyi Hársa a savaival, mineralitásával és szikárságával simán felveszi a versenyt.

koret-bor-hus.JPG

Az étel:

Hozzávalók (4 személyre):

1 kiló csontos hosszúkaraj
1 dl akác méz
10 dkg Dijoni mustár
1,5 deci cider (habzó almabor)
2 fej nagy vöröshagyma
4 db burgonya
2 db alma
1 dl olivaolaj
20 dkg vaj
só,bors
3 friss zsályalevél vagy 1 kiskanál szárított zsálya

1. A sütőt előmelegítjük, a sertést előkészítjük a sütéshez. Az a legjobb, ha felszeletelés helyett egyben hagyjuk a húst, mert így szaftosabb lesz.

2. A megsózott, megborsozott, olívaolajjal leöntött sertést 220 fokon, 25 percig sütjük. Utána 190 fokon további 15 percig lefedve sütjük. Mivel a recept eredetileg egész sült húst ír, ha szeletelve készítjük, akkor félidőben érdemes megforgatni az egyenletes sülés eléréshez.

3. Ezután ismét megöntözöm 2 evőkanál olívaolajjal és a vajat is rákenem a húsra. Az összevágott hagymát és burgonyát köré helyezem és ezeket is ízlés szerint megsózom, megborsozom, majd további 45 percig sütöm.

4. Ha lejárt a 45 perc, bekenem a karajt a mustár-méz keverékkel. A gerezdekre szeletelt almát és a zsályalevelet a köretre szórom és további 15 percig sütöm.

5. Ha kész, kivesszük a sertést a sütőből és alufóliába csomagoljuk, hogy felpuhuljon. A köretet egy jénai tálba tesszük és a sütőben hagyjuk, hogy ne hűljön ki, míg a szószt elkészítjük.

6. A húsból kifőtt szószt egy serpenyőbe öntjük és másfél deci ciderrel pár perc alatt összefőzzük.

A maradék cidert a szakácsnak meg kell inni! :)

7. És nem marad más hátra, mint a tálalás.. Jó étvágyat!


Szólj hozzá!

Címkék: 2006 hatpontos Tokaj Nobilis Hárslevelű Bor-Étel párosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr424665241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása