Azt mondják, sok együtt eltöltött év után két ember néha úgy össze tud nőni, hogy azt sem lehet tudni, hogy hol kezdődik az egyik és hol a másik. Kedvenc vasárnap reggeli elfoglaltságom, a mit hűtsek be az ebédhez nevű rituálé közben, éppen amikor betuszkoltam az utolsó üveg Kislaki Pinot-mat az egyik rekeszbe, már jött is a tökéletes ebéd ötlet a feleségemtől, anélkül, hogy összebeszéltünk volna: paprikás-gombás töltött palacsinta. Na ez már valami. Vannak dolgok amelyek úgy összetartoznak mint a borsó meg a héja, nekem és még gondolom sokaknak is ilyen bor-étel kombináció, a (paprikás)gombás ételek és a Pinot Noir kettőse.
A bor:
Halvány, közepesnél kisebb intenzitású megy színben játszik. Illata pazar, klasszikus gombás-avaros erdei illat, mellette édesfűszerek egy érintésnyi meggyel és szilvával. A “nagy Pinot Noir”-tól elvárt értékek közül az eleganciát és a sokrétű és különleges aromájú illatvilágot maximálisan hozza, azonban szájban az illata alapján várt komplexitást nem éri el és az egyensúlyát egy picit borítja a tanninhoz és a beltartalomhoz képest picit erőteljesebb érzetű savkészlete. Ettől függetlenül egy nagyon szép és elegáns vörösbor, amihez hasonlót szívesen látnák más borosgazdák kínálatában is. Még egy éve pannon klasszis emlékeket hagyó bor kicsit kevésbé villogott, azért még így is a hazai Pinot élmezőnyben van, 6 pont (87).
Az étel:
Hozzávalók (4 személyre):
Töltelék:
20 darálthús vagy csirkemell sonka
20 dkg gomba
1 dl tejföl
1 nagykanál olívaolaj
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kiskanál pirospaprika
Ízlés szerint só, bors
Szósz:
4 dl tejföl
1 evőkanál hagymapüré
1 közepes evőkanál pirospaprika
1 evőkanál liszt
Elkészítési javaslat:
1. Hagymát, fokhagymát vagy préssel vagy robotgéppel pépesre vágjuk, ezután apró darabokra vágjuk a sonkát és lereszeljük a gombát, hogy a töltelékhez megfelelő állagú legyen.
2. Olívaolajon üvegesre dinszteljük a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a sonkát és miután pirosra pirult utána mehet a gomba is.
3. Ha elfőtt a gomba leve, felöntjük 1dl vízzel és 1 dl tejföllel. Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát és a fűszereket, fedő alatt, közepes lángon 15-20 percig összefőzzük.
4. Ez alatt elkészítjük a nyolc darab sós palacsintánkat (nagyon vékonyra kell készíteni a hajtogatás miatt) és a szószt. Egy evőkanál hagymapürét minimális olivaolajon megdinsztelünk ezt felengedjük 1 dl vízzel és beleöntjük a paprikát forrásig kevergetjük. Ezután a tejfölt csomómentesre keverjük a lisztel és az alapba öntjük forrásig simára keverjük.