Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) badacsony (1) Badacsony (4) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) Bordogság (1) bordogság (2) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) Cabernet Franc (4) cabernet franc (1) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) disznókő (1) Disznókő (2) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) Hárslevelű (17) hárslevelű (2) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) juhfark (1) Juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) Magyarország (13) magyarország (1) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) németország (1) Németország (2) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) Rendezvény (17) rendezvény (6) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) syrah (2) Syrah (11) Szamorodni (8) szamorodni (1) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

Töltött palacsinta, paprikás szósszal és Légli Géza Pinot Noir 2009

2012.10.31. 06:11 rszabi

étel.jpg

Azt mondják, sok együtt eltöltött év után két ember néha úgy össze tud nőni, hogy azt sem lehet tudni, hogy hol kezdődik az egyik és hol a másik. Kedvenc vasárnap reggeli elfoglaltságom, a mit hűtsek be az ebédhez nevű rituálé közben, éppen amikor betuszkoltam az utolsó üveg Kislaki Pinot-mat az egyik rekeszbe, már jött is a tökéletes ebéd ötlet a feleségemtől, anélkül, hogy összebeszéltünk volna: paprikás-gombás töltött palacsinta. Na ez már valami. Vannak dolgok amelyek úgy összetartoznak mint a borsó meg a héja, nekem és még gondolom sokaknak is ilyen bor-étel kombináció, a (paprikás)gombás ételek és a Pinot Noir kettőse.





A bor:

LG_PN.jpg

Halvány, közepesnél kisebb intenzitású megy színben játszik. Illata pazar, klasszikus gombás-avaros erdei illat, mellette édesfűszerek egy érintésnyi meggyel és szilvával. A “nagy Pinot Noir”-tól elvárt értékek közül az eleganciát és a sokrétű és különleges aromájú illatvilágot maximálisan hozza, azonban szájban az illata alapján várt komplexitást nem éri el és az egyensúlyát egy picit borítja a tanninhoz és a beltartalomhoz képest picit erőteljesebb érzetű savkészlete. Ettől függetlenül egy nagyon szép és elegáns vörösbor, amihez hasonlót szívesen látnák más borosgazdák kínálatában is. Még egy éve pannon klasszis emlékeket hagyó bor kicsit kevésbé villogott, azért még így is a hazai Pinot élmezőnyben van, 6 pont (87).

Az étel:

Hozzávalók (4 személyre):

Töltelék:

20 darálthús vagy csirkemell sonka
20 dkg gomba
1 dl tejföl
1 nagykanál olívaolaj
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kiskanál pirospaprika
Ízlés szerint só, bors

Szósz:
4 dl tejföl
1 evőkanál hagymapüré
1 közepes evőkanál pirospaprika
1 evőkanál liszt

osszetevok.jpg

Elkészítési javaslat:

1. Hagymát, fokhagymát vagy préssel vagy robotgéppel pépesre vágjuk, ezután apró darabokra vágjuk a sonkát és lereszeljük a gombát, hogy a töltelékhez megfelelő állagú legyen.

2. Olívaolajon üvegesre dinszteljük a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a sonkát és miután pirosra pirult utána mehet a gomba is.

3. Ha elfőtt a gomba leve, felöntjük 1dl vízzel és 1 dl tejföllel. Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát és a fűszereket, fedő alatt, közepes lángon 15-20 percig összefőzzük.

4. Ez alatt elkészítjük a nyolc darab sós palacsintánkat (nagyon vékonyra kell készíteni a hajtogatás miatt) és a szószt. Egy evőkanál hagymapürét minimális olivaolajon megdinsztelünk ezt felengedjük 1 dl vízzel és beleöntjük a paprikát forrásig kevergetjük. Ezután a tejfölt csomómentesre keverjük a lisztel és az alapba öntjük forrásig simára keverjük.


3 komment

Címkék: hatpontos 2009 Légli Géza Pinot Noir Bor-Étel párosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr994879274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emoss 2013.09.13. 15:23:42

Meg nem tudnám mondani kitől de azt hallottam egyszer a pinot-ról hogy nem áll neki jól az idő, igazán csak az 1-2 éves frissebb tételek tudnak villantani. Jómagam egyáltalán nem értek vele egyet, jó pár ellenpélda van. Te/Ti mit gondoltok erről?

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.09.13. 15:45:11

@emoss: Semmiképen nem vonnák le ilyen végletes következtetéseket. Ez a bor elég fiatal ültetvényről származik, ennél fogva szerintem nem érdemes sokáig tárolni, de egy korosabb tőkéről származó és komoly beltartalommal rendelkező bor esetén egészen biztosra vehető a több éves/évtizedes palackos érlelés lehetősége.

emoss 2013.09.13. 15:55:04

@rszabi: inkább ebbe az irányba hajlok én is, köszi!
süti beállítások módosítása