Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) badacsony (1) Badacsony (4) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) bordogság (2) Bordogság (1) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) Cabernet Franc (4) cabernet franc (1) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) disznókő (1) Disznókő (2) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) Hárslevelű (17) hárslevelű (2) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) Juhfark (1) juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) Magyarország (13) magyarország (1) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) Németország (2) németország (1) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) rendezvény (6) Rendezvény (17) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) Syrah (11) syrah (2) szamorodni (1) Szamorodni (8) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

Légli Géza Lakitető Syrah 2012

2013.03.08. 08:24 rszabi

fotó 2.JPGHa a Kislaki Bormanufaktúra korai borait néha az a kritika illette, hogy a hordó túl nagy dominanciával bír, akkor ezt a tézist szép lassan el is lehet felejteni. Ilyen intenzíven gyümölcsös, jó értelemben puritán, hibamentes vörösborral nem sűrűn találkoztam mostanában. Színe élénk és izgalmas, de nem túl mély tónusú meggylé. Illata száz százalék gyümölcs, nem ugrik ki a pohárból, de határozottan karakteres, két meghatározó jegye a szilva és eper, minimális tavaszi virágillattal kiegészülve. Savai nem túlzóak, de nem is kevesek, a tannin szinte csak a lecsengésben kap szerepet. Érdemes nyitás után hamar elfogyasztani, nem egy hosszútávfutó bajnok, és hasonló okokból hosszabb időre nem is fektetném el. Ez most jó, így, ahogy van. Tessék szépen meginni. Ha ezt a bort nem kapkodják el ennyiért rövid időn belül, akkor tényleg nagy gond van a hazai borfogyasztással.

Annyira belelkesültem erre a borra, hogy levélben rá is kérdeztem néhány részletre Gézától:

1. Saját telepítésű tőkék vannak Lakitetőn, milyen idősek a tőkék?
- Igen saját telepítés, idén lesz 6 éves.

2. Azért ilyen friss és gyümölcsös stílusú a bor, mert ez lesz ennél a fajtánál a jövőbeni koncepció vagy csak az ültetvény kora miatt ilyen és ez a jövőben változni fog?
- Most azt gondolom, ez lesz a stílusa, ezért alacsony terhelés mellett 12-13 közötti potenciális alkoholra szüreteljük, rövid héjon tartás után csak a színlével dolgozunk, 1000 literes ászok hordóban fejlődik pár hónapot, majd irány a palack. Egyébként alapvető cél 2011-től egy új egyensúly keresése, ami egyszerű egyenlet, megvalósítása évekbe fog kerülni: minél alacsonyabb potenciális alkoholszint mellett tudjunk fenolosan érett, tökéletes egyensúlyú szőlőt szüretelni. Ez egyébként a szőlészeti munkán fog múlni és a napra pontos szüreti időponton.

3. A syrah mellett tervezel-e még újabb szőlőfajtákkal?
- Idén termőre fordul a cabernet sauvignon a Vitézben, bár a Púposban már foglalkoztam vele..

Egy kóstolótársamnak is nagyon tetszett e bejegyzés tárgya, de ő kevesebbre taksálta a nagyobb mélységek hiánya miatt, nekem viszont ez a stílusú bor annyira hiánycikk a hazai vörösboros palettáról, hogy nem tudom és nem is akarom kevesebbre értékelni, mint 6 pont (87), azaz szép, magyar bor.


3 komment · 1 trackback

Címkék: hatpontos 2012 Balatonboglári borvidék Légli Géza Syrah

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr75115268

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új egyensúlyt keresek 2013.03.08. 08:52:01

A cél az, hogy minél alacsonyabb potenciális alkoholszint mellett tudjunk fenolosan érett, tökéletes egyensúlyú szőlőt szüretelni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.25. 12:45:00

Miért annyira hiánycikk az ilyen stílusú vörösbor?
Az Orsolya vagy éppen Szentesi József évek óta készít ilyen, szinte tanninmentes vörösöket, de említhetnék mást is.
Érdekes feladat lehet ezeket összekóstolni a szimplán tartalom nélküli, 1000 Ft alatti diszkontos-hiperes tételekkel (pl. Danubiana, Szent Gaál)...

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.04.25. 12:51:10

@Hepci: Hiánycikket úgy értettem, hogy szerintem kevés van belőle, vagy én futok bele ritkán ezekbe.
Jó példákat hoztál fel, de szerintem az alap Orsolya borok (pl hetedhét vörös) ennél a bornál kevésbé élvezetesek, azok amik meg már nagyon tetszenek (Kadarka, Zweigelt, Kékfrrankos) majdnem dupla ennyibe kerülnek.

117 2013.04.25. 15:04:11

Nagyon örülnék neki, ha megvalósulna a megálmodott cél, és az alkoholt kordában lehetne tartani valahogy.
süti beállítások módosítása