Ha a Kislaki Bormanufaktúra korai borait néha az a kritika illette, hogy a hordó túl nagy dominanciával bír, akkor ezt a tézist szép lassan el is lehet felejteni. Ilyen intenzíven gyümölcsös, jó értelemben puritán, hibamentes vörösborral nem sűrűn találkoztam mostanában. Színe élénk és izgalmas, de nem túl mély tónusú meggylé. Illata száz százalék gyümölcs, nem ugrik ki a pohárból, de határozottan karakteres, két meghatározó jegye a szilva és eper, minimális tavaszi virágillattal kiegészülve. Savai nem túlzóak, de nem is kevesek, a tannin szinte csak a lecsengésben kap szerepet. Érdemes nyitás után hamar elfogyasztani, nem egy hosszútávfutó bajnok, és hasonló okokból hosszabb időre nem is fektetném el. Ez most jó, így, ahogy van. Tessék szépen meginni. Ha ezt a bort nem kapkodják el ennyiért rövid időn belül, akkor tényleg nagy gond van a hazai borfogyasztással.
Annyira belelkesültem erre a borra, hogy levélben rá is kérdeztem néhány részletre Gézától:
1. Saját telepítésű tőkék vannak Lakitetőn, milyen idősek a tőkék?
- Igen saját telepítés, idén lesz 6 éves.
2. Azért ilyen friss és gyümölcsös stílusú a bor, mert ez lesz ennél a fajtánál a jövőbeni koncepció vagy csak az ültetvény kora miatt ilyen és ez a jövőben változni fog?
- Most azt gondolom, ez lesz a stílusa, ezért alacsony terhelés mellett 12-13 közötti potenciális alkoholra szüreteljük, rövid héjon tartás után csak a színlével dolgozunk, 1000 literes ászok hordóban fejlődik pár hónapot, majd irány a palack. Egyébként alapvető cél 2011-től egy új egyensúly keresése, ami egyszerű egyenlet, megvalósítása évekbe fog kerülni: minél alacsonyabb potenciális alkoholszint mellett tudjunk fenolosan érett, tökéletes egyensúlyú szőlőt szüretelni. Ez egyébként a szőlészeti munkán fog múlni és a napra pontos szüreti időponton.
3. A syrah mellett tervezel-e még újabb szőlőfajtákkal?
- Idén termőre fordul a cabernet sauvignon a Vitézben, bár a Púposban már foglalkoztam vele..
Egy kóstolótársamnak is nagyon tetszett e bejegyzés tárgya, de ő kevesebbre taksálta a nagyobb mélységek hiánya miatt, nekem viszont ez a stílusú bor annyira hiánycikk a hazai vörösboros palettáról, hogy nem tudom és nem is akarom kevesebbre értékelni, mint 6 pont (87), azaz szép, magyar bor.