Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) badacsony (1) Badacsony (4) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) bordogság (2) Bordogság (1) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) cabernet franc (1) Cabernet Franc (4) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) Disznókő (2) disznókő (1) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) Hárslevelű (17) hárslevelű (2) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) juhfark (1) Juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) Magyarország (13) magyarország (1) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) németország (1) Németország (2) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) rendezvény (6) Rendezvény (17) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) Syrah (11) syrah (2) szamorodni (1) Szamorodni (8) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

N.A.G. Cserepes Chardonnay 2009

2013.06.17. 08:08 rszabi

NAG CH 2009.JPGKész érzelmi hullámvasút volt ezzel a borral eltöltött öt nap. Az első napi, háromszori átkóstolás után annyi kérdőjel maradt bennem, hogy a maradék fél litert egydecisekbe légmentesen lezárva, visszaraktam a hűtőbe pihenni, lesz, ami lesz alapon. Szeretem az unkonvencionális borokat, nincsenek sziklaszilárd, előre lefektetett kritériumaim semmilyen fajta borral szemben sem, a lényeg, hogy maradjon utána valami maradandó élmény. Az újkori magyar bortörténelemben sokan, sokféle nagyfehérboros ideát hajkurásznak, azt hiszem, ilyen paramétereket azonban senki nem célozna meg előre, mint ideális lehetőséget: 15-ös alkohol megtámogatva 10 gramm maradékcukorral. Mégis valamiképpen ez a bor a lehetséges nagy fehérbor egyik legérdekesebb megjelenési formája.

Testmérete olyan, mint Shrek feleségének (még a zöld árnyalat is stimmel), viszont úgy kéreti magát, mint egy törékeny hercegkisasszony. Csak a pontosan beállított hőmérsékleten és elegendő friss levegőn eltöltött idő után hajlandó feltárni értékeit teljes pompájában. Ha óvatlanul hagyunk neki elég időt a pohárban egy kis melegedésre, vagy egyből dugózás után kíváncsiskodunk a pohárban, akkor nem sok jót remélhetünk: az alkohol többlet úgy arcon csap, hogy a korty végi kesernye adja a másik felét, a torkot túlhevíti, az illatát ellaposítja. Ám, ha a randevú minden részletéről gondoskodunk, akkor egy csúcs magyar chardonnayhez lesz szerencsénk. Ha használhatjuk a Somló-koncentrátum kifejezést a Somlói Apátsági Pince vagy a Hollóvár boraira, akkor azt hiszem, itt is egészen nyugodtan használhatom a Mátra-koncentrátum jelzőt.

Szépen tükröződő, egész sötét árnyalatú pezsgőszín. Illatában már felsejlik a magas alkohol, meleg és mézes, a szárazvirágok mellett egy kis sárgadinnye is árnyalja az összképet. Ízében is a késői szüretes jegyek dominálnak, cseres is, cseppet nehézkes is, bár a savak szépen ellensúlyozzák a hömpölygő sűrűségét. Érdekes, hogy a lecsengésében már nem játszik szerepet az alkohol, nagyon szép, tiszta, vajas-olajos aromákkal búcsúzik. Néhány perccel a pohár kiürülése után jön az utolsó meglepetés: olyan lenyűgöző illatot hagy maga után, hogy azt bármelyik tokaji nagybor megirigyelhetné. A leírás alapján nem tűnik igazán izgalmas próbálkozásnak a nagy magyar chardonnay elkészítésére, de pont azért igazán izgalmas számomra, mert megmagyarázhatatlanul ösztönöz arra, hogy minél jobban megismerjem. Az igazán komoly borokban az igazán eredeti forma kéz a kézben jár a nagyon magas minőséggel, itt inkább az egyediség szólama hangsúlyosabb, ezért is marad el nálam - ha csak egy hajszállal is - a klasszis szinttől. Erős 6 pont (89).


2 komment

Címkék: hatpontos 2009 Mátra Chardonnay Németh Attila Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr365332862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.07.03. 08:31:21

Szecskő Chardonnay-je mellett ez is a kiválók közé tartozik. bár más ligákban fociznak, hiszen a Cserepes 09-es, míg a másik, 11-es, mégis mindkettő mostanra kicsit (?) túl van már a csúcson.

fénykorában (kb 1 éve) úgy gondoltam: nem hiszem, hogy ittam valaha jobb magyar Chardonnay-t, mint a Cserepes. a kérdés inkább az, volt-e 11-ben? ha igen, mikor lesz hozzáférhető és lesz-e ilyen jó?

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.07.03. 09:45:15

@szenvedély S.: Figyelni fogom, amint kapható lesz, azonnal megveszem és kipróbálom frissen. Nagyon érdekel, hogy más évjáratokban mit sikerül kihozni ebből az alapanyagból.
süti beállítások módosítása