Az arany középút. Ez volt az első gondolatom ezzel a borral kapcsolatban. Átmenet a könnyed, gyümölcsös késői szüret és a nehezebb, dohányos, aszalt gyümölcsös szamorodni között.
Majdnem teljesen furmintból készült (90%) kövérszőlővel és egy kevés hárslevelűvel fűszerezve.
Színe aranyba hajló citrom, lassan hömpölygő olajos testéből intenzív, klasszikus botritiszes aszalt sárgabarack illat árad. Íze, ami szerencsére sokáig a szánkban marad, mézes-barackos és igencsak nehéz abbahagyni a fogyasztását. Hosszú lecsengésében a nagy (122g/l) cukortartalom ellenére nem dominál az édesség, pont annyi sav és beltartalom van benne, hogy igazán komplex és élvezetes maradjon.
Ünnepnapon bontottam a feleségemmel, a másnapi visszakóstolásra sajnos nem volt lehetőségem, lévén nem maradt mit kóstolni.. A pontozás kemény dió, mert igencsak elfogult vagyok ezzel a stílussal, nem kevésbé az egyik - ha nem a legnagyobb - kedvencemmel, a Tokaj Nobilisszal szemben. Ha saját magamnak jegyzetelnék, akkor a 8 pontot sem sajnálnám tőle, de ha megpróbálok objektív lenni, akkor ez egy bivalyerős 7 pont (92). Ha egy (ki)emelkedő színvonalú Tokaji sort kellene összeállítanom a személyes kedvenceimből, akkor valahová a Gizella Látomás Cuvee és a Kikelet Szamorodni (2008) közé tenném. Igazi örömbor. Ünnepnapokra vagy csak úgy, egy kis boldogságért.
A Radovin boltban vettem, 3800 Ft körül, ott, amennyire tudom, lehet még kapni illetve a wineworld-ben és a dropshop-ban is kapható.
Tokaj Nobilis Amicus 2008
2012.03.30. 18:12 rszabi
2 komment
Címkék: hétpontos késői szüret 2008 Magyarország Tokaj Nobilis LH Furmint Kövérszőlő
A bejegyzés trackback címe:
https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr994350701
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
JeeDay · http://etelkep.blog.hu 2012.04.02. 21:39:51
Gratulálok az első poszthoz (a bevezetésen kívül), olvasmányos, érthető és szerethető. Bár az édes borokat ritkábban fogyasztom, kíváncsi lettem volna milyen ételhez ajánlod, a desszerteken kívül persze. Remélem sok száraz tokajit kóstolsz és ismertetsz meg velünk, az ottani fehérek mindig meg tudnak lepni valamivel...
rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.04.03. 07:34:17
@JeeDay: Köszönöm szépen. Étel párosításról terveim szerint lesz majd szó, de ebben az esetben nem igazán tudtam mit ajánlani hozzá, mert az Amicus magában a legjobb. Maximum valami nem túlzóan édes, kicsit semlegesebb süti mellé tudnám elképzelni, mondjuk egy U26 krémeshez. :)