Lassacskán körvonalazódnak a részletei az idei karácsonyi menünek. Mivel a szülőknél elég magyaros fogásban lesz részünk, mi itthon újfent az olasz konyhaművészet zegzugos sikátoraiba kalauzoljuk el vacsora vendégeinket és persze magunkat is. Antonio Carluccio az olasz konyha egyik legismertebb és legnépszerűbb arca Angliában, a másodmagával írt, elképesztően gusztusos képekkel illusztrált szakácskönyvéből választottunk néhány fogást.
A töltött káposztától és bejglitől elálmosodott nyelvünket egy gorgonzolás cukkini tekercsel fogjuk izgalomba hozni. Ez egy népszerű házasítása Dél-Olaszország kedvenc zöldségének és egy tipikus északi sajtféleségnek. Az álmoskönyv szerint proseccoval az igazi, de mi valószínűleg egy Nobilis birtokborral fogjuk lecsúsztatni.
Két főfogás alapanyagai kerültek fel a karácsonyi bevásárló listára. Az első, egy klasszikus olasz recept, a Milánói rizottó, aminek az egyik nagy előnye, hogy hús nélküli étel. Az esszenciáját ennek az ételnek a sáfrány, a parmezán és a kiváló minőségű rizottó rizs alkotják. Itt egy Kikelet Váti Furmint-Hárssal készülök.
A másik választott szöges ellentéte az előzőnek, itt szinte csak húsféleségek szerepelnek az összetevők listáján. Gennaro paradicsomos raguja elkészítéséhez viszonylag szabad teret kapnak a kísérletező kedvű kukta jelöltek, gyakorlatilag bármilyen része megfelel a röfinek és a marhának, bár a marha felsál és a sertés oldalas talán a legjobb kombináció. Ezt házikolbásszal, paradicsommal és egy kisebb bokornyi friss bazsalikommal megspékelve 12 órán át kell alacsony hőmérsékleten, lehetőleg cserépedényben, összefőzni. Ide már komolyabb ellensúlyra lesz szükség a borospohárban, szándékom szerint itt nyílik majd a borosszekrényem egyik legizgalmasabb darabja, egy 2007-es Tedeschi Amarone. A desszertek előtt, közben és után bőven lesz alkalom a tokaji édesbor készlet megkurtítására is, nagyon kíváncsi vagyok, hogy a Nobilis Ahogy termettje mekkorát fog szólni az idei év egyik legnagyobb kedvence, a Kikelet 2008-as szamorodnija mellett.
Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek, a két ünnep között terveim szerint még írogatok, így újévet egyelőre még nem kívánok.
Ki mit eszik/iszik az ünnepek alatt, örömmel veszem, ha a hozzászólásoknál megosztanátok.