A minap úgy döntöttem, hogy burgundi marhára vágyok. Meg is csináltam első lendületből, aztán amikor már el is fogyott szépen, elkezdtem nézelődni a világhálón, hogy mégis hogy készítik el ezt az ételt komolyabb szinten. Be is villant hirtelen, hogy kicsit talán erős a burgundi nevet az én marhám billogára sütni, mert azért nem egészen úgy van, ahogy én első felindulásból véltem.
A marha a vörösbor meg a sok zöldség stimmel, a többi már nem annyira. De nem olyan nagy baj ez, mert az étel is jól sikerült és a bor is jó választás volt hozzá. Úgy gondolom ez egy igazán jó bor-étel párosítás, mivel a bor fele kapásból a serpenyőbe kerül, így ideális esetben igen nagy lesz a párhuzam az étel és a bor ízvilága között.
A Bor:
Színe tetszetős, mély cékla árnyalatú. Illata számomra igazi meglepetés, mindenféle kellemetlen zöngék nélküli csupa csümölcs buké, főként eper és málna. Szájban is kellemes, persze nagy dolgokra nem kell gondolni, de korrekt savak foglalják keretbe, a kevés, de jónak mondható csersavat és az illat által ígért, erdei gyümölcsöket. Lecsengése rövid de tiszta, ebben a kategóriában többet nem is várok el. Korrekt bor a hétköznapokra, 4 pont (82).
Étel:
Hozzávalók (4 személyre):
1 kiló marhahús (pofa, nyak vagy stefánia)
10 dkg vaj
2 evőkanál olivaolaj
3 dcl vörösbor
1 db kápia paprika
3 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1 db fehérrépa
1db paszternák
3 db sárgarépa
fél zellergumó (vagy még jobb az angol zellerszár)
1 kis doboz sűrített paradicsom (3-4 evőkanál)
5-6 babérlevél
1 kiskanál kakukkfű
só,bors ízlés szerint
Elkészítési javaslat:
1. A marhát 4 egyforma darabra vágjuk, olivaolajon nagy hőfokon lepirítjuk lehetőleg az összes oldalát.
2. A kellő szín elérése után kiszedjük a serpenyőből a húsokat és vajjal dúsítjuk az olivát, majd ha felolvad akkor rádobjuk a zöldségeket. A répa egy részét nem kockázva, hanem reszelve rakom bele, ami így szinte teljesen beépül a szószba, a másik ízfokozó hatást azzal érem el, hogy angol zellert teszek apróra kockázva, zeller gumó helyett vagy mellett. Pár perc dinsztelés után mehet rá a paradicsom és a vörösbor is.
3. fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk hústól függően akár 2-3 óra is lehet.