Tar Ferenc a riesling.hu már nem is olyan újsütetű tulajdonosa nem kis missziót vállalt fel, amikor az oldal továbbvitele mellett egy testvéroldalt rendelt az első mellé, nevezetesen a finewines.hu-t (a hazánkban nem igazán hozzáférhető borvidékek megismertetése miatt). Piemont az egyik választott direkció, igaz ugyan, hogy a bortársaságnál kapható a Prunotto pincészet néhány darabja, de azokon kívül talán még csak a Tesco finest sorozatban láttam innen származó borokat itthon. A borvidéket négy termelő képviselte ezen a hiánypótló estén, a helyszín a Béterv lakásétterem volt, ami remek helyszínnek bizonyult, szuperjó borkorcsolyákkal támogatták a nem mindennapi borsort. Két figyelemreméltó, de még megfizethető kategóriába eső borászat az Ascheri és a Vajra mellett, Elio Altare és a borvidék egyik igazi nagyágyújának számító Roberto Voerzio alkotásaival ismerkedtünk meg. Piemonttal sokkal inkább elméleti síkon ismerkedtem eddig, a sok olvasás után egyértelműen készültem az acélos savakra és az óvatlan kóstolókat villámgyorsan a földbe döngölő, kolosszális mennyiségű és minőségű cserekre, de hát az elmélet az csak elmélet, a kőkemény valóságot nem lehet az olvasmányos élményekből megélni. A nebbioloról tudvalevő, hogy csersavakban nincs gazdagabb fajta nála, mégis főleg a sor végén érkező baroloknál, egészen egyszerűen nem tudtam felfogni, hogy miként lehet egyetlen pohár italba ennyi tannint belepréselni . Ehhez tényleg át kell egy kicsit értékelni az eddigi szempontokat és nyitott elmével és mindenre elszánt szájpadlással kell a startvonalhoz térdepelni. A borokat a következő sorrendben kaptuk.
Ascheri Dolcetto San Rocco 2012
Kellemes, gyümölcsös bevezető a piemontban öshonos fajták világába. A dolcetto elég kényes fajta, de meghálálja a gondoskodást, illatos, gyümölcsös, jó savú, lendületes bort ad, nekem, ha hazai párhuzamot kéne vonnom, akkor ezek alapján talán a kadarkát mondanám. Illatában erdei gyümölcsök, eper és csipetnyi gomba, Ráspi borokhoz hasonló bukéval. A csersav ugyan még nem olyan hangsúlyos, mint a következő tételekben, de a savak már itt is jelentősek, az alkohol érzet pedig kisebb a valóságosnál. 5 pont
Vajra Dolcetto D’Alba 2011
Illatában szilva, kerti virágok és egy csepp konyakmeggy. Itt is a savgerincre épül a szerkezet, a tannin és az alkohol szépen besimul és igazán fineszes, életteli érzést kell a szájpadlásban. Több erő van benne, mint az előzőben, ízekben itt már feketebogyosók is érezhetőek. Igazi mézesmadzag a sor elején, az élvezeti érték már benne van, de nem kell hozzá ólommellényben közeledni.6 pont
Ascheri Nebbiolo Giacomo 2011
Az első nebbiolo a sorban, mégsem éreztem égbekiáltó különbségeket az előzőekhez képest. Erőteljes meggy illat, a csersavak kezdenek felzárkózni a savak mellé, étcsokis finom kesernyével búcsúzik. 6 pont
Vajra Barbera D’Alba Superiore 2009
Habár az előző tétel már nem a könnyed dolcettoból készült, mégis inkább itt éreztem egy komolyabb határvonalat a gyümölcsösebb dolcettok és a markánsabb barberák és nebbiolok között. A barbera egyébiránt nemcsak, hogy Piemont második számú favoritja, hanem szerte Itáliában ezüstérmes a sangiovese után, legalábbis ami a termelés volumenét illeti. Amennyire észrevettem kostolótársaimon, meglehetősen megosztó tétel lett, többet is hangot adtak ellenérzésüknek az egyértelműen jelenlevő édesség érzettel szemben, nekem viszont pont ezért tetszett nagyon. Nagyon tiszta, cizellált illata teljesen szálkamentesnek bizonyult. Édeskés, ugyanakkor komplex ízvilággal bír, a pirosbogyós gyümölcsök mellett csipetnyi sós ásványosság teszi különlegessé. Utóíze, illatához hasonlóan nagyon friss, jóleső érzést hagy maga után. Nálam örömfaktoránál fogva benne volt az este három legjobb borában. Erős 7 pont
Elio Altare Larigi Barbera 2009
Az első szippantás után lelki szemeim előtt megjelenik a hordó, nem is kicsit. Vanília és feketebogyosók illatban és ízben is, tiszta cabernetes hangulat. A korty vége belefullad a fába. Erős 5 pont, bár többeknek egyöntetűen jobban tetszett, mint az előző.
Vajra Freisa KYÉ 2009
Érdekes, kissé bárdolatlan illattal nyit, ami szerencsére hamar kitisztul, átadja a helyét a finom fűszerekkel átszőtt gyümölcsösségnek. A freisa a nebbiolohoz igen közel álló szőlőfajta, hasonló karakterisztikával megáldva. Nekem az este legharmonikusabb bora. Példás egyensúly, tanin-sav-test háromszögben. Hét pont
Ascheri Montelupe Syrah 2006
Illatában rendelkezik syrah-os jegyekkel, de emellett abszolút nem lóg ki a sorból. A termőhely legalább olyan hangsúlyos, mint a fajta. Szájban moderáltabb tanin, a savak is közepesnek mondhatóak. Egyértelmű animalitás van benne, csippetnyi füstölt sonkával. Útóízében palackos érlelés aromái fedezhetők fel, friss dohány és bútorlakk színezi. Hat pont
Folytatás következik..