Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) badacsony (1) Badacsony (4) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) bordogság (2) Bordogság (1) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) Cabernet Franc (4) cabernet franc (1) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) disznókő (1) Disznókő (2) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) Hárslevelű (17) hárslevelű (2) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) Juhfark (1) juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) Magyarország (13) magyarország (1) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) Németország (2) németország (1) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) rendezvény (6) Rendezvény (17) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) Syrah (11) syrah (2) szamorodni (1) Szamorodni (8) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

Piemont kóstoló I.rész

2013.11.03. 20:31 rszabi

IMG_4262.JPGTar Ferenc a riesling.hu már nem is olyan újsütetű tulajdonosa nem kis missziót vállalt fel, amikor az oldal továbbvitele mellett egy testvéroldalt rendelt az első mellé, nevezetesen a finewines.hu-t (a hazánkban nem igazán hozzáférhető borvidékek megismertetése miatt). Piemont az egyik választott direkció, igaz ugyan, hogy a bortársaságnál kapható a Prunotto pincészet néhány darabja, de azokon kívül talán még csak a Tesco finest sorozatban láttam innen származó borokat itthon. A borvidéket négy termelő képviselte ezen a hiánypótló estén, a helyszín a Béterv lakásétterem volt, ami remek helyszínnek bizonyult, szuperjó borkorcsolyákkal támogatták a nem mindennapi borsort. Két figyelemreméltó, de még megfizethető kategóriába eső borászat az Ascheri és a Vajra mellett, Elio Altare és a borvidék egyik igazi nagyágyújának számító Roberto Voerzio alkotásaival ismerkedtünk meg. Piemonttal sokkal inkább elméleti síkon ismerkedtem eddig, a sok olvasás után egyértelműen készültem az acélos savakra és az óvatlan kóstolókat villámgyorsan a földbe döngölő, kolosszális mennyiségű és minőségű cserekre, de hát az elmélet az csak elmélet, a kőkemény valóságot nem lehet az olvasmányos élményekből megélni. A nebbioloról tudvalevő, hogy csersavakban nincs gazdagabb fajta nála, mégis főleg a sor végén érkező baroloknál, egészen egyszerűen nem tudtam felfogni, hogy miként lehet egyetlen pohár italba ennyi tannint belepréselni . Ehhez tényleg át kell egy kicsit értékelni az eddigi szempontokat és nyitott elmével és mindenre elszánt szájpadlással kell a startvonalhoz térdepelni. A borokat a következő sorrendben kaptuk.

Ascheri Dolcetto San Rocco 2012

Kellemes, gyümölcsös bevezető a piemontban öshonos fajták világába. A dolcetto elég kényes fajta, de meghálálja a gondoskodást, illatos, gyümölcsös, jó savú, lendületes bort ad, nekem, ha hazai párhuzamot kéne vonnom, akkor ezek alapján talán a kadarkát mondanám. Illatában erdei gyümölcsök, eper és csipetnyi gomba, Ráspi borokhoz hasonló bukéval. A csersav ugyan még nem olyan hangsúlyos, mint a következő tételekben, de a savak már itt is jelentősek, az alkohol érzet pedig kisebb a valóságosnál. 5 pont 

IMG_4261.JPGVajra Dolcetto D’Alba 2011

Illatában szilva, kerti virágok és egy csepp konyakmeggy. Itt is a savgerincre épül a szerkezet, a tannin és az alkohol szépen besimul és igazán fineszes, életteli érzést kell a szájpadlásban. Több erő van benne, mint az előzőben, ízekben itt már feketebogyosók is érezhetőek. Igazi mézesmadzag a sor elején, az élvezeti érték már benne van, de nem kell hozzá ólommellényben közeledni.6 pont

Ascheri Nebbiolo Giacomo 2011

Az első nebbiolo a sorban, mégsem éreztem égbekiáltó különbségeket az előzőekhez képest. Erőteljes meggy illat, a csersavak kezdenek felzárkózni a savak mellé, étcsokis finom kesernyével búcsúzik. 6 pont 

Vajra Barbera D’Alba Superiore 2009

Habár az előző tétel már nem a könnyed dolcettoból készült, mégis inkább itt éreztem egy komolyabb határvonalat a gyümölcsösebb dolcettok és a markánsabb barberák és nebbiolok között. A barbera egyébiránt nemcsak, hogy Piemont második számú favoritja, hanem szerte Itáliában ezüstérmes a sangiovese után, legalábbis ami a termelés volumenét illeti. Amennyire észrevettem kostolótársaimon, meglehetősen megosztó tétel lett, többet is hangot adtak ellenérzésüknek az egyértelműen jelenlevő édesség érzettel szemben, nekem viszont pont ezért tetszett nagyon. Nagyon tiszta, cizellált illata teljesen szálkamentesnek bizonyult. Édeskés, ugyanakkor komplex ízvilággal bír, a pirosbogyós gyümölcsök mellett csipetnyi sós ásványosság teszi különlegessé. Utóíze, illatához hasonlóan nagyon friss, jóleső érzést hagy maga után. Nálam örömfaktoránál fogva benne volt az este három legjobb borában. Erős 7 pont

Elio Altare Larigi Barbera 2009

Az első szippantás után lelki szemeim előtt megjelenik a hordó, nem is kicsit. Vanília és feketebogyosók illatban és ízben is, tiszta cabernetes hangulat. A korty vége belefullad a fába. Erős 5 pont, bár többeknek egyöntetűen jobban tetszett, mint az előző.

Vajra Freisa KYÉ 2009
Érdekes, kissé bárdolatlan illattal nyit, ami szerencsére hamar kitisztul, átadja a helyét a finom fűszerekkel átszőtt gyümölcsösségnek. A freisa a nebbiolohoz igen közel álló szőlőfajta, hasonló karakterisztikával megáldva. Nekem az este legharmonikusabb bora. Példás egyensúly, tanin-sav-test háromszögben. Hét pont

Ascheri Montelupe Syrah 2006
Illatában rendelkezik syrah-os jegyekkel, de emellett abszolút nem lóg ki a sorból. A termőhely legalább olyan hangsúlyos, mint a fajta. Szájban moderáltabb tanin, a savak is közepesnek mondhatóak. Egyértelmű animalitás van benne, csippetnyi füstölt sonkával. Útóízében palackos érlelés aromái fedezhetők fel, friss dohány és bútorlakk színezi. Hat pont

Folytatás következik..


5 komment

Címkék: 2006 piemont nebbiolo 2008 2009 2012 2011 Olaszország Syrah Vajra Ascheri Roberto Voerzio Elio Altare Dolcetto Barbera Freisa

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr595613080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.03. 20:47:03

Kíváncsian várom a második felét.
Eddig a közös átmetszetek elég jól egyeznek :)
borrajongo.blog.hu/2013/09/12/piemont_a_klubban

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.11.03. 21:07:11

@drbarta: Lesz azért majd eltérés is.. :)
Fel is lettél emlegetve, mikor az Ascheri Barolo Sorano-t kóstoltuk, valaki mondta, hogy azt írtad, hogy "még kellemesen csipkelődő tanninok", ehhez képest nekünk majd lekapta a fejünket a helyéről..
Azt is el tudom képzelni, hogy palackvariáció volt.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.03. 21:23:48

Erdekes en is arra szamitottam. 2009-ben kostoltam ebbol a borbol a 2000-est, annak olyan tanninja volt, hogy ma is emlegetem:-)
Ez ahhoz kepest de leginkabb akkor es ott amikor kostoltam teljesen civilizaltnak tunt

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.04. 08:08:15

Egyébként egy kis filózgatás: Nálam sokszor úgy működik, hogy x idő kóstolgatás után elfárad a szám és ilyenkor érzékenyebb leszek tanninokra. Feltehetőleg mire a sor végi komolyabbakhoz értetek egyrészt több bor volt előttetek, másrészt feltehetőleg elhangzott némi információ is a borokról ami szintén időt vett igénybe.
Lehet a mi sorunknál azért nem volt veszélyes a helyzet, mert összesen 5 bor volt, és mire kezdtünk volna bemelegedni már el is fogyott az egész :)

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.11.04. 14:15:29

@drbarta: Én is teljesen így vagyok, ez védhetetlen. Pedig próbáltam sok vizet inni és enni is közben, de lelehetetlen regenerálni a szájpadlást ilyen rövid idő alatt.
süti beállítások módosítása