Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) badacsony (1) Badacsony (4) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) bordogság (2) Bordogság (1) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) Cabernet Franc (4) cabernet franc (1) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) disznókő (1) Disznókő (2) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) Hárslevelű (17) hárslevelű (2) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) juhfark (1) Juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) Magyarország (13) magyarország (1) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) németország (1) Németország (2) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) rendezvény (6) Rendezvény (17) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) Syrah (11) syrah (2) Szamorodni (8) szamorodni (1) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

Királyudvar évjárat bemutató II.

2012.05.29. 06:00 rszabi


kicsijpg.jpg
Már jó néhány alkalommal megfigyeltem, hogy egy hosszabb kóstolósor közben a szájpadlás felfrissítésének legjobb módja egy pohár pezsgő. Szerencsére most sem csalt meg ez az elméletem, pár korty pezsgő sikeresen felkészített a további ízek megtapasztalására a bika intenzitású aszú után is.

Az évjárat kóstolása előtti felvezetésből kiderült, hogy a 2009-es szüret szerencsésen indult a Királyudvarnál. Október 11-én szüreteltek, másnap elkezdett esni az eső, ami kisebb szünetekkel egészen a következő év júliusáig tartott. Ebben az időszakban kb 600 mm eső esett, ami az átlagos érték többszöröse.

2009 Sec
Középarany szín. Friss, citrusos, körtés illattal nyit. Összetételében szokásosan a Furmint dominál (vegyesen a Perce, Lapis és Henye dűlőkből), emellett 20% Hárslevelűt is tartalmaz. Szép arányaiért az azonos mértékű cukor és savtartalma felelős (6,3g). Lecsengésében a grapefruitos aroma van előtérben. Erős 6 pont (89).


2009 Demi Sec
2010-ben nem lesz demi sec (3 napot csúsztak a szürettel, ezért minőségi okokból folyóborként értékesítették). Így, aki ki akar tartani, míg megérkeznek az új évjáratok, érdemes lesz betárazni ebből a tételből, annál is inkább, mivel nekem ez a nap egyik legjobb bora volt.

Jellegében természetesen vannak hasonlóságok az előzővel, de számomra minden tekintetben felülmúlja azt. Szebb arányok, nagyobb test, sokkal izgalmasabb - egzotikus gyümölcsös - illat és ízvilág, és ami a legfontosabb, hogy sokkal jobban csúszik.

Hwang úr felidézett egy kérdést egy korábbi kóstolóról, miszerint “milyen ételek passzolnak a demi sec mellé”? Erre azt válaszolta: “A kérdés nem jó, így szól helyesen: mi NEM megy mellé..?” Amerikában steak house-okba is szállít a Királyudvar partnercége és állítólag még egy steakkel is simán elbír ez az ital. Személy szerint sajnálom, hogy hazánkban nem népszerű ez a kategória, én mindig nagy élvezettel fogyasztom. 7 pont (92).


2009 Lapis Furmint
A Lapis dűlő öregtőkés, teraszos részéről származik. A Királyudvarnál annyira nagy becsben tartják ezt a területet, hogy innen készítik az oltványokat, amiből a Perce dűlőben lesz később telepítés. Ez már közelebb van a 2008-as év fantasztikus mínőségéhez, mint a 2011-es. Illatában és egész karakterében engem nagyon emlékeztet a Bodrog-Borműhely 2009-es Meséséhez, bár abban jóval több volt a cukor. Krémes felszínű, kedves, gyümölcsös-virágos ízvilágú bor. 7 pont (90).

2009 Lapis Hárslevelű
2 év kihagyás után tért vissza ez a bor a kínálatba. Nagyon lassan indult be az erjedés és sokáig tartott, így sok időt töltött finomseprőn, de battonage-t nem alkalmaztak.

Színe sötétebb, mint az előzőé, közepes intenzitású arany. Csak 4 grammal több cukrot tartalmaz a Lapis Furmintnál, de édesebbnek hat. Teste is sűrűbb szövésű, ízvilágában a virágos jegyek a jellemzőek. Utóízéből fokozatosan eltűnik az édesség érzet, ez által is könnyedebbnek hat. 6 pont (89)

2009 Ilona Cuvée
Összetevői: 55% Furmint, 15% Hárslevelű és 30% Sárgamuskotály.
A kisebb savaknak (6,9) és talán a magasabb alkoholnak (11,5%) is köszönhetően édesség érzete közel azonos az aszúéval. Illatában egyértelműen tetten érhető a hangsúlyos
muskotály arány. Szájban sokáig tartva enyhén likőrös jegyeket fedeztem fel benne. Ízében a cukros mézesség a meghatározó, kandírozott narancs és aszalt kajszibarackos jegyekkel.
Töménysége ellenére remekül fogyasztható. 8 pont (93).


Néhány a vendégek kérdései és Anthony Hwang válaszaiból:

Gondolkozik-e vörösön tokajban?
Nem, szerinte nincs értelme, sőt Sauvignon Blancnak, Chardonnaynak és Rizlingnek sincs.
Helypazarlásnak tartaná, mert a három nagy tokaji fajta mellett nem érdemes ezeket itt termelni.

Milyen paraméterek mellett szüretelik a pezsgőnek való szőlőt?
Erre kitérő választ adott, pontos paramétereket nem mondott, mivel elmondása szerint titoktartási kötelezettségei vannak a francia kormány felé a pezsgő készítési technológiákról.

Ki a névadója az Ilona Cuvéenek?
A felesége. :)

Mi a véleménye a Kövérszőlőről és a Zétáról, terveznek-e ezekkel a fajtákkal a birtoknál?
A Kövérszőlő aszúba jó lehet, mert jó cukor gyűjtő, de önállóan nem palackozná.
A Zéta abszolút nincs tervben.


Szólj hozzá!

Címkék: hatpontos hétpontos nyolcpontos 2009 Tokaj Királyudvar LH Furmint Hárslevelű

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr674551302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása