Már szerepelt ez a borászat a blogon, akkor a Szicíliából származó Syrah-val tettem egy próbát, most nem sokkal messzebbről, az olasz csizma sarkán termett, 100%-ban Primitivo-ból készült bor kerül terítékre.
Két különböző területről szüretelik az alapanyagot ehhez a borhoz, Avetranaból és Savaból.
A talaj és a mikroklíma nagyon különbözik egymástól, míg Avetranat gazdag, sötét, vastag termőtalaj borítja, addig Savaban vékonyabb, vöröses föld keveredik mészköves rétegekkel.
A tőkék átlagos kora 35 év körül alakul, a hozam 50hl hektáronként. Érdekesség, hogy a döntően használt amerikai barrique hordók mellett körülbelül 15 százaléknyi kelet európai hordó is használatban van.
Nagyon sokrétű és finom illata van. A fekete meggy dominál, de mellette szilva, fahéj, meggylekvár is érezhető, és van benne egy leheletnyi likőrösség, nagyon elegáns formában, ami csak színezi az összképet, de nem lesz tőle túl tömény vagy tolakodó. Kortyolgatva is szép, gyümölcsös oldalát mutatja. Sajnos a Syrahhoz hasonlóan itt is sok és kicsit szemcsés a tannin, ami lefarag az összkép megítéléséből. Étel mellett ez a zavaró tényező szerencsére nem olyan szembetűnő, így nem volt nehéz egy finom, grillezett sertéskaraj mellett eltüntetni a palack tartalmát. Az illata 7 pontos, összességében 5-6 pont között van (86).