A nemzetközi kékszőlő fajtákból készített fajtaborok között szerintem nincs a syrah-nál sokoldalúbb, érdekesebb és finomabb fajta. Vagy lehet hogy van, de a számomra elérhető árkategóriában nem nagyon találok. A cabernet-et általában élvezem, de nem villanyoz fel igazán. Igazán a pinot noir Burgundiában mutatott arcára lennék kíváncsi, az meg annyi, amennyi. Merlotból találkoztam már szebb darabokkal, a csúcsra Pomerolban lehetne felhágni, de az igazán mutatós darabok ott is, megint csak a számomra megfizethetetlen kategóriába sorolódnak. Ha keressük a nagy, nemzetközi kékszőlő fajtát, amiből már most tudunk nemzetközi szintű borokat készíteni, akkor a syrah-nak legalább akkora figyelem és presztízs járna, mint mondjuk a cabernet francnak. Ráadásul syrah-ból gyakorlatilag már minden fontos vörösboros vidékünk (Villány, Szekszárd, Dél-balaton, Sopron, Mátra és Eger), sőt, még fehérboros (Somló) is készített nagy durranást. Sokat változott a világ azóta, hogy többen is alkalmatlannak tartották a syrah és Magyarország metszetét egy nagy bor létrejöttéhez.
Hihetetlen nagy divatja van a világban a fajtának, igaz, elsősorban nem a klasszikus savvezérelt, észak rhone-i stilusúnak (amihez hasonlót akár Weningernél, akár Kreinbachernél is kóstolhatunk), hanem inkább a másik térfélen álló, gyakran magasabb alkohollal és beltartalommal bíró dél-rhone-i, gyakran házasított syrahnak. A manapság kultikus magasságokba emelkedő kaliforniai és ausztrál shirazok pedig még nagyobb méreteket öltenek. Részemről bármelyik stílusból vagy földrészről jöhet, ha jó - és szerencsére gyakran jó. A fenti eszmefuttatásom egy közelmúltban lefolyt syrah kóstoló miatt került rögzítésre. Az egyes tételekről annyi a mondanivalóm, hogy egy bor kivételével egyesével fogok írni róluk. A szicíliai Casa Girelli 2008 egy újrakóstolás volt, sok újat nem tudok hozzátenni az egy évvel ezelőttihez, talán csak annyit, hogy a skálán a gyenge ötösből az erősebb ötösbe csordogált át. A feleannyiba kerülő magyar borok (Légli Géza Lakitető 2012 és NAG Barnatanya 2009) és a szintén olcsóbb, dél-rhone-i sztárpincészet hordómentes itala is sokkal szebb formát mutatott. Részletek hamarosan.