Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) Badacsony (4) badacsony (1) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) bordogság (2) Bordogság (1) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) cabernet franc (1) Cabernet Franc (4) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) Disznókő (2) disznókő (1) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) hárslevelű (2) Hárslevelű (17) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) Juhfark (1) juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) magyarország (1) Magyarország (13) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) németország (1) Németország (2) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) Rendezvény (17) rendezvény (6) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) syrah (2) Syrah (11) Szamorodni (8) szamorodni (1) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

N.A.G. Veresföld 2010 Chardonnay és Nyakas 2012 Chardonnay

2013.10.13. 22:35 rszabi

nag_vs_nyakas_ch.jpgSokan, sokféleképpen próbáltak már egzakt meghatározást találni a kézműves borászatra, jómagam sohasem gondoltam arra, hogy próbát tegyek ezzel a gyakorlattal. A leglényegesebb megállapítás, hogy nekem semmiképpen sem egy minőségi kategória. Egészen biztos például, hogy temérdek Sauska bort találnék könnyű szerrel, ami maga mögé utasíthatna - pusztán érzékszervi élmények alapján - jónéhány, hasonló árú kézműves bort. Az élet azonban úgy hozta, hogy egy remek párossal találkoztam néhány napja, amivel pofonegyszerűvé válik bemutatnom, hogy mit is jelent számomra ez az egész kérdéskör.

A kézműves bor legyen bátor és formabontó, mert bár a kitaposott ösvényeken járva is lehet különleges karakterű, egyedi művet alkotni, de nem könnyű. Ez a borászati szemlélet vagy méginkább életfilozófia nekem hasonlít egy kicsit a  mesebeli parasztlány esetére, aki “ruhába is menjen, de meztelenül is legyen, hozzon is nekem ajándékot, meg nem is”. Hiszen az lenne a kívánatos cél, hogy egyszerre legyen tipikus képviselője a szőlőfajta a termőhely és az évjárat metszetének, ugyanakkor legyen benne valami megfoghatatlan és definiálhatatlan egyediség, ami megkülönbözteti mégis minden mástól. És ez a valami a  borász kézjegye, ami felismerhetővé, szerethetővé és talán a  legfontosabb jellemvonásképp, kiismerhetetlenné teszi a bort. Olyan ez, mint valami reprodukálhatatlan ujjlenyomat a palackon, hasonlót lehet találni, de ugyanolyat biztosan nem sikerül.

És akkor lássuk, mit jelent ez a gyakorlatban a két főszereplő, Németh Attila 2010-es Veresföld chardonnay-ja és Nyakasék 2012-es chardonnay-ja tekintetében. Az egyik hibátlan, jó ízű, piszkosul csúszik és még fajtajelleges is, a másikat túlfűti az alkohol, a simaságába botritys karistol, a maradékcukor pedig a friss savérzetéből vesz el egy csipetnyit. Mégis, egy pillanatra sem gondolkoznék el, hogy melyiket választanám legközelebb.

Németh Attila ismét olyan bort készített, ami tökéletlenül is tökéletes, reprodukálhatalan és ezért teljesen egyedi. Nincs még egy ilyen keresztmetszete a fajtának, a termőhelynek, az évjáratnak és legfőképpen az emberi alkotó szellemnek. Már a látványa is ütős, amolyan “Fekete Béla bácsis” tónusú, mélyarany csoda, illata mély és tartalmas, mézes, ananászos, egy csipetnyi narancshéjjal meghintve. Texturája finoman krémes, utóíze hosszú és kitart benne a korty aroma-dússága és lendülete. Utána azonban az alkoholos érzet dominál, de ez sem zavaró igazán. Gyakorlatilag pontozhatatlan, attól függ, hogy értéknek vagy hibának észleli a fogyasztó a fősodorhoz képest szokatlan részleteit. 5 és 7 pont között bármi lehet így, nekem egyértelműen klasszis bor, így 7 pontnál állapodtam meg. Óva intenék mindenkit tőle, aki óckodik a botritys jelenlététől száraz borban, vagy esetleg elijeszti, ha az alkohol kicsit túlfűtött állapotba hozza.

Szegény Nyakas bor ebben a kontextusban úgy tűnhet, mintha elégedetlenséget hagyott volna maga után, pedig nagyon nem így van. Nemrégen 1000 forintos akciós árban lehetett venni és ezért a pénzért kifejezetten bestbuy kategóriába sorolnám. Tiszta, zamatos, frissítő, hibamentes, ám mégis felcserélhető és könnyen feledhető. Teszem azt egy Konyári mellett nem biztos, hogy fel tudnék hozni legalább egy hangsúlyos különbséget vagy jelentősebb árnyalatbeli eltérést. Bár az az igazság, hogy ebben a kategóriában, ezt éppen úgy feljegyezhetjük az erények közé is. Nekem ez a bor most 5 pont volt.


3 komment

Címkék: ötpontos hétpontos 2012 2010 Mátra Chardonnay Nyakas Etyek-Buda Németh Attila Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr625567192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2013.10.17. 11:32:52

Szerintem menj el NAG-hoz és látni fogod miért olyan "Fekete Béla bácsis" tónusú. És természetesen ezen kívül is érdemes ellátogatni hozzá. Egy tanács: maradékcukor ellenzőknek nem ajánlott.
süti beállítások módosítása