Bordogság

Bor és boldogság. Egy amatőr bor kedvelő szubjektív (bor)élményei.

Friss topikok

Bordogság a Facebookon

Tumblr megosztás

Twitter

Címkék

1999 (1) 2001 (1) 2002 (2) 2003 (1) 2004 (3) 2005 (2) 2006 (6) 2007 (15) 2008 (28) 2009 (44) 2010 (27) 2011 (45) 2012 (11) 2013 (4) 3 Puttonyos (1) 5 Puttonyos (3) 6 Puttonyos (5) Alföld (2) Allegrini (1) Amarone (3) Ascheri (2) Ászár-Neszmély (1) Aszú (7) Aszú eszencia (1) Ausztrália (2) Ausztria (2) AZ (1) badacsony (1) Badacsony (4) Bakó (2) Balassa (4) Balaton (1) Balaton-Felvidék (1) Balatonboglári borvidék (7) Balatonfüred-Csopak (3) Balatonfüred-Csopaki (1) Barbera (1) barolo (1) barrique (1) Barta (1) Beaujolais (1) Berecz Stepanie (2) bestbuy (1) Beszélgetések (2) bikavér (3) Birtokbor (2) Blog (1) Bock (6) Bodrog Borműhely (2) Bonacosta (1) Bor-Étel párosítás (6) Borászok Borásza (1) bordogság (2) Bordogság (1) Bortársaság (1) Borverseny (1) Bott (8) Bott Frigyes (1) Bukolyi (1) Burgundia (1) Bussay (2) cabernet franc (1) Cabernet Franc (4) Cabernet Sauvignon (4) Carignan (2) Casa Girelli (1) CdP (1) Chablis (1) Chardonnay (17) Chateauneuf de Pape (1) Chenin Blanc (2) Chianti (1) Chile (2) Cinsault (1) Collina del sole (1) Columbia walley (1) Cotes du Rhone (1) Cserszegi Fűszeres (1) Cuvee (1) Degenfeld (1) Dél-Afrika (1) Demetervin (3) Demeter Zoltán (6) Dénes Hegybirtok (1) Díjak (1) Disznókő (2) disznókő (1) Dobogó (2) Dolcetto (1) Domaine des Escaravailles (1) Dönhoff (1) dr loosen (1) Dúzsi (3) Eger (9) Egri Korona Borház (1) egypontos (1) Elderton (1) Elio Altare (2) éttrem (1) Etyek (1) Etyek-Buda (2) Feind (2) Fekete béla (4) Fevre (1) Figula (3) Franciaország (6) Freisa (1) Frettner (1) Frittman (1) Fröccs (1) Furmint (24) Fuxli (3) Gál Lajos (2) GB (1) Gellavilla (1) Gere (4) Gigondas (1) Gizella (13) Gondolatok (9) granache (1) Grenache (3) Gróf Buttler (1) Gruner Veltliner (1) Günzer Tamás (1) Günzer Zoltán (1) Györgykovács (1) hárompontos (8) Hárslevelű (17) hárslevelű (2) hatpontos (54) Heimann (8) Hernyák (1) hétpontos (44) Hilltop (3) Holllóvár (4) Huet (1) Ikon (1) Imre pince (1) Információ (1) Irsai Olivér (3) J.J.Prüm (1) Jásdi (1) Juhfark (1) juhfark (1) Kadarka (1) Kaló (1) Karácsony (1) Karner (2) kedvencek (3) Kékfrankos (5) Ken Forrester (1) Kerkaborum (1) késői szüret (8) kétpontos (1) Kikelet (22) kilencpontos (3) Királyudvar (4) Knebel (1) Konyári (1) Kopár (1) Kövérszőlő (1) Kreinbacher (2) Kumeu river (1) Kunsági borvidék (1) Kvassay (1) Kvaszinger (1) Lapis (1) Laposa (1) Leányka (1) Légli Géza (10) Légli Ottó (2) LH (10) Loire (1) Lónyai (3) Losonci (5) lösz (1) LOUIS JADOT (1) Luka (1) magyarország (1) Magyarország (13) Main Divide (2) Markus Molitor (2) Marlborough (1) Masi (1) máslás (2) Matetic (1) Mátra (13) mérfőldkő (1) Merlot (2) Monsant (1) Monstant (1) Montalcino (1) Montes (1) Mosel (3) mosley (1) Mourvedre (1) muscat ottonel (2) muskotály (1) Muzsla (1) Nadap (1) Nagygombos (1) Nahe (1) nebbiolo (1) négypontos (19) Németh Attila Gábor (6) németország (1) Németország (2) Neszmély (1) Niepoort (1) Nobilis (19) NU (1) NV (1) Nyakas (2) nyolcpontos (11) Olaszország (12) Olaszrizling (9) Oremus (5) Orsolya (4) ötpontos (41) Pálffy (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi (1) Pannonhalmi Apátsági Pince (1) Patricius (1) Paulay (1) Pegasus Bay (1) Peter Lehmann (1) Pezsgő (1) Pfneiszl (1) piemont (2) Pincelátogatás (3) Pinot Noir (3) Pók Tamás (1) Polgár (1) pontozás (1) Portó (1) Portugália (1) Portugieser (1) Posta (1) Pósta Borház (1) Prager (2) Primitivo (1) Priorat (1) Rajnai Rizling (6) Ráspi (7) Recioto (2) rendezvény (6) Rendezvény (17) Rhone (3) Ripassa (1) Ripasso (1) Rizlingszilváni (1) Roberto Voerzio (2) Rókusfalvy (1) rose (2) Rosso di Montalcino (1) Royal Tokaji (1) Ruby (1) Ság-Hegy (1) Sangiovese (2) Sárgamuskotály (6) Sauska (6) Sauvignon Blanc (5) Sebestyén Csaba (1) Siller (2) Somló (18) Somlói Apátsági Pince (9) Sopron (4) Spanyol (2) Spanyolország (1) Stellenbosch (1) St Andrea (5) St Cosme (2) syrah (2) Syrah (11) Szamorodni (8) szamorodni (1) Szatmári (1) Szecskő (3) Szekszárd (13) Szeleshát (1) Szemes (1) Szentesi (2) Szent Gaál (1) Szent István (1) Szepsy (4) Szicília (1) Szigetcsép (1) Szil-völgy (1) Szilveszter (1) Szil Völgy (1) Szőke (2) Takler (3) Tannat (1) Tarcal (1) Tawny (1) Tedeschi (3) Terra Hungarica (2) Terra Personas (1) Terroir Club (2) Tiffán (1) Tokaj (50) Tokaj kerház (1) toplista (5) Tornai (1) Toszkána (1) Tramini (5) Trombitás (1) Új-Zéland (3) Umathum (1) USA (1) Vajra (2) Valpolicella (6) Váti (1) Veneto (6) Villány (10) villa tolnay (2) Vince (2) Viognier (1) Vouvray (1) Vylyan (1) Wachau (2) Washigton (1) Washington állam (1) Weingut Eymann (1) Weinrieder (1) Weninger (6) Zalai Borvidék-Balatonmelléke (2) Zenit (1) Zöld Birtok (1) Zöld Veltelini (5) Zweigelt (1) Címkefelhő

“Inni jobb, mint hallgatni” - Tokaj Lősz Arcai 2012

2012.09.17. 05:45 rszabi

tla1.JPG

A tavaly év egyik legjobb rendezvényének szerencsére lett folytatása, egy tematikus este egy talajtípus és egy - illetve idén már három - borvidék köré szervezve.

Az estét dr.Kovács Tibor, a Tokaj Hétszőlő birtokigazgatója nyitotta meg, rögtön az elején egy örvendetes bejelentés tett: az idei bővítés (Dúzsi, Szeleshát, Pannonhalmi)
után, jövőre több európai termelő is meghívást kap a rendezvényre.

Az első felszólaló Professzor Kertész Ádám előadásából sok érdekességet megtudtunk a löszről, néhány érdekesebb részletet feljegyeztem belőle:

  • Tokaj hegy vulkanikus vázát átlagosan 3-4 méter lösz borítja.
  • A lösz tulajdonképpen egy talajképző kőzet, melynek kedvező a vizáteresztő képessége és nagyon nagy mésztartalommal rendelkezik.
  • A mész legnagyobb részt kalcium-karbonátból áll, mellette kisebb-nagyobb mértékben agyagot is tartalmaz.
  • Löszös talajtakaró elsősorban az Eurázsiai kontinensen jellemző, Európa déli és középső részén igen gyakori, Magyarország közel területének ⅔ része löszös területen fekszik
  • A Lösz leülepedett porból keletkezik és a talajképződés terméke, tehát ebből talaj lesz idővel.
  • A limonit nevű vas ásványtól kapja jellegzetes szinezetét a lösz.

Ezután Alkonyi László beszélt a Tokaj löszös dűlők és a történelmi dűlő besorolások kapcsolatáról. Egy kis összegzése az ott hallottaknak:

Tokaj 200 évvel előrébb jár a dűlő klasszifikációban mint más települések mint Mád vagy Tállya dűlői. Az ok valószínűleg egyszerűen az lehetett, hogy Tokaj hegy akkora volt, hogy nagyon korán szükségessé vált a dűlőre tagolása, már az 1400 évekből is vannak adatok a dűlők elnevezéseiről. 
A löszös dűlők osztályozása a korai időkben szinte kizárólag a tájolás alapján történt, első osztályú dűlők a déli kitettségűek lettek, a nyugati és keleti irányba fekvők jellemzően másod osztályú kategóriába kerültek, míg az északra nézőknek be kellett érni a harmadosztályú besorolással. A kapcsolat a talaj és minősítés között persze messze nem ilyen egyszerű, elég csak arra gondolni, hogy a déli első osztályú dűlők ikonborai (Szerelmi, Teleki, Szil-völgy) mellett az alacsonyabb történelmi besorolású nyugati oldal - amelyek alapvetően másod vagy harmad osztályúak - több “nagy” borral tud büszkélkedni (Váti, Előhegy, Lónyai, Farkas, Középhegy). Így nem túlzás azt állítani, hogy a mai kor követelményeihez legalább annyira illeszkedik a nyugati mint a déli oldal. Ezért is lesz nagyon izgalmas a történelmi klasszifikációkat a jelen kor tapasztalataival ötvözni. A feladat adott, minél több tapasztalatot kell szereznünk ahhoz, hogy ha újra életbe akarjuk léptetni a klasszifikációt Tokaj-Hegyalján. Ez nem megy mással csak velünk a lelkes fogyasztókkal, nem tudjuk máshogy megtenni ezeket a lépéseket, csak ha elég sokat fogunk inni és tapasztalni. A munka adott a lehetőség széles. Az este legfontosabb mondata Alkonyi Lászlótól a kóstoló előtt:

“Inni jobb, mint hallgatni..” :)

Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2010

Halvány citromszín. Illata elegáns, de nem túl aromagazdag, benne virágok és fehér húsú őszibarack. Könnyedebb stílusú mint a 2009-es volt, a savak vezérlik a kortyot, lecsengésében leheletnyi cserességel. 6-7 pont között.

Gizella Szil-völgy Hárslevelű 2011

Ebből a dűlőből a Furmint már bizonyított, a Hárslevelű pedig tovább növelte a dűlő ázsióját a szememben. Viszonylag frissen, május végén került palackba, de ennek a hátrányát nem nagyon lehetett rajta érezni. Átütő, tipikus hárslevelű illat, virágos, barackos jegyekkel a Lónyai Hárshoz hasonítható karakterrel. Szájban elég markáns jegyeket mutat, ásványos-tömény karakterrel, de a virágosság nem apad el a szájpadlásban sem. Picit pezseg a korty vége, mintha egy minimális CO2 lenne a palackban. Lecsengése nagyon hosszú. Nagyon erős 7 pont. Egészen biztosan lesz róla majd külön poszt, ha sikerül egy palackot beszereznem. Az este egyik legjobb bora volt számomra.

Bodrog Borműhely Hárslevelű 2011

Barátságos, mézes-virágos illat. Izében már nem ennyire kellemes, gyógynövényes és zöldséges ízek határozzák meg a kortyot. A közepe kissé üresnek érződik. 5-6 pont között

Bodrog Borműhely Löszbor 2011 Hárslevelű – Furmint

Ez a birtokbor, abból az alapanyagból készül, ami nem felel meg a dűlős boroknak. Kicsit cseres, talán sok a hordó benne, illetve a savak is erősebbek egy csöppet annál, amennyi jól esett volna. 5 pont.


Balassa Tokaji Furmint „Mézes-mály” 2009

10 hónapig erjedt ki fahordóban, ezután már csak egy minimális időt töltött benne, nem volt szükség hosszadalmas érlelésre. Nagyon komplex és tetszetős illata van: sárgabarack, virágok, méz és zöldalma. Szájban tovább folytatja a parádét sűrű-krémes, de nem lomha a korty, ízvilágában grapefruit, alma és egy leheletnyi teás cseresség ötvöződik. Az alkohol (15%) egy cseppet befűt a végén, de a nagyszerű egyensúlyt nem borítja fel. Ez is az est legjobbjai között volt. Erős 7 pont.

Szepsy 2011 Thurzó Furmint

Első szimatra kicsit kénes-fülledt illattal szembesültem, de kis türelemmel és szellőztetéssel egy szebb, gyülmölcsösebb oldalát is felvillantja. Szerkezetileg szép egységet mutat, a sav-alkhohol-beltartalom szép egységet alkot, azonban aromatikailag nekem nem nyújtott semmi maradandót. Izében ásványosság, sós és gyógynövényes komponensek érvényesülnek. Lecsengésében kicsit túlzó cseresség uralkodik, eléggé adsztringens érzetet keltve a nyelven.
6 pont

Zöld Birtok Hárslevelű 2009

Krémes-tejes, érdekes, de határozottan kellemes illattal nyit. Kicsit pörgetve friss Sauvignon Blanchoz hasonlító jegyeket is mutatott. Kellemesen krémes konzisztenciájú bor, kellemesen gyümölcsös a kortyközép, az utóízét kicsit ellepi egy kesernyés mellékíz. 6 pont.

Paulay Hárslevelű 2011

Szuper illata van, mézes-fűszeres, a 41 gramm maradékcukor kellemes hangulatot áraszt.
Szerencsére a savak nem hagyják ellaposodni a kortyot, kellemes utóízzel búcsúzik. 5-6 pont között.

tla2.JPGBott Teleki Furmint 2011

Üvegdugóval kerül forgalomba, remélem beváltja a hozzá fűzött reményeket és a feledés homályába taszítja a dugós problémák emlékét. Könnyed, de ugyanakkor sokrétű bor. Finoman ásványos karakterében a gyümölcsös jegyek sincsenek eltompítva. 7 pont.

Kikelet

Kassai Hárslevelű 2011, Farkas Furmint 2011 és Lónyai Szamorodni 2007, mind nagy kedvenceim, sokszor kóstoltam már mindegyiket, most is sok örömet okoztak, itt és itt már írtam róluk

A Pannonhalmi Apátsági Pince és a Szeleshát borainak ismertetése egy másik posztba fog kerülni, ha sikerül kibogarásznom a végén már elég olvashatatlan jegyzeteimet.


Szólj hozzá!

Címkék: Tokaj Furmint Rendezvény Gizella Kikelet Demeter Zoltán Hárslevelű Bott Szepsy Balassa Zöld Birtok Paulay

A bejegyzés trackback címe:

https://bordogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr194781487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása