A Bortársaság legnagyobb akciója volt júliusban ez a két bor és mivel amúgy is érdeklődéssel figyelem, mire képesek ezek a fajták Tokajon kívül, megnéztem őket közelebbről. A Kerkaborum név a borászok között örvendetesen szaporodó összefogás újabb eredményeképp létrejött márka, amit három borász (Bussay László, Heimann Zoltán, Sz. Kis László) alapított 2004-ben. Mostani írásom tárgyai a harmadik szüret gyümölcseiből származnak.
Furmint 2009
Nem igazán tipikus furmintos benyomást tett rám, vakon lehet, hogy Sauvignon Blanc-nak tippeltem volna. Friss, vizes fű illat, zöldesség, gyümölcsösség nem nagyon van, csak egy kis lime és grapefruit szagolható ki belőle. Szép szerkezetű bor, jó savkészlettel, de aromatikailag nem hoz lázba, ilyen szempontból emlékeztet Bussay 2008-es Olaszrizlingjére. Lecsengésében cseres jegyek dominálnak késői szüretes aromákkal megspékelve. Kissé unalmas karakterű, de emellett tiszta érzetű bor, 5 pont (84).
Hárslevelű 2009
Egy hét után jött a meglepetés, amikor kibontottam a Hárslevelűt is. Elég nehéz feladatra vállalkoznék, ha mondjuk 4-5 mondatot kellene írnom arról, hogy miben különbözik a két bor, ugyanis vagy a hordóhasználat vagy valami más ok miatt eléggé rejtve maradtak a fajtajellegek, de az is elképzelhető, hogy egy évvel korábban bontva több mindent mutattak volna magukból. Szerkezetileg ennek a bornak sincs semmi komoly hibája, rendben van a savkészlet, az alkohol sem lóg ki, de ízében szinte semmit sem nyújt számomra. Másnapra legalább az illatában egyértelműen megjelentek a szép hárs jellegzetességek, ízében is nyílogatott, de nagy változás nem történt vele. Gasztrobornak kiváló, élményborozásra kevésbé. Eléri az 5 pontot (84).